MF DNES

Senátoři chystají bojkot Vodičkovýc­h „bojovníků“

Senátoři se nechtějí účastnit akcí svazu bojovníků za svobodu. Vadí jim šéf Vodička.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Senátoři nechtějí být na jednom pódiu se šéfem Českého svazu bojovníků za svobodu.Vadí jim, jak se šéf svazu Jaroslav Vodička prezentuje na různých pietních akcích, a nechtějí s ním mít nic společného.

Vodička vyvolal už několik skandálů. Před časem jeho svaz opustily stovky členů kvůli tomu, že se podle nich činnost organizace politizova­la. Velký rozruch vzbudilo i to, že Vodička udělil svazovou medaili komunistic­kému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který v roce 1989 coby příslušník SNB bil demonstran­ty.

Senátoři proto hodlají akce pořádané svazem bojkotovat. Podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery teď uvažují o tom, jak to udělat, aby to nenarušilo pietu například v Terezíně nebo v Lidicích.

Český svaz bojovníků za svobodu pod vedením Jaroslava Vodičky čelí další ostré kritice. Po slovech poslance ODS Jakuba Jandy, že jde o „pofiderní spolek adorující bývalé estébáky“, kvůli nimž šéf svazu Vodička podal na Jandu trestní oznámení, se k věci hodlá postavit také Senát. A podle informací MF DNES je ve hře varianta, že by senátoři bojkotoval­i akce pořádané svazem.

„Svými projevy dává najevo inklinaci ke komunismu, někdy je v nich patrná i xenofobie. Musíme to jasně odmítnout,“nabádá místopředs­eda Senátu Jiří Růžička za TOP 09 a STAN, který věc otevřel na senátním organizačn­ím výboru. A našel širokou podporu.

„Shodli jsme se na tom všichni, nikdo nebyl proti,“přitakává předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS. Byť návrhy jsou různé: od vymezení se předem až po neúčast.

„Ještě nevíme přesně, jak to vyřešit, protože těch akcí je hodně a jde například o piety v Terezíně nebo Lidicích. Jakékoli strkanice přímo na místě by zbytečně znevážily památku lidí, které jsme tam přišli uctít. Ale že se tam pan Vodička prezentuje, nám zkrátka vadí,“dodává Kubera.

Senátoři si proto vyžádali seznam akcí, které svaz pořádá. A v pozoru hodlají být i při dalších událostech.

„Je to velmi těžké, protože některé akce nejsou pořádané přímo jeho organizací, ale on na nich mluví, a to většině senátorů vadí. Nicméně máme několik možností, můžeme tam třeba jet a květinu nebo věnec položit v jiný čas,“uvažuje Kubera.

Poslední kapkou pro senátory prý bylo, když premiér Andrej Babiš loni v říjnu mluvil o tom, že svaz nepodpoří šestimilio­novou dotací, s kterou počítal návrh státního rozpočtu na letošní rok. Svaz však dotaci podle kuloárních spekulací kvůli tlaku komunistů nakonec přesto dostal.

„Když bylo jasné, že vláda ani Sněmovna s tím nic neudělá, musí se ozvat Senát,“říká Růžička.

Od Bobošíkové k Ondráčkovi

Spolek sdružující účastníky národního odboje začal poprvé budit výraznější kontroverz­e v roce 2015, kdy dvě pamětnice vyhlazení Lidic vystoupily proti zvolení bývalé političky Jany Bobošíkové do čela lidické buňky bojovníků za svobodu. Rok nato pak svaz opustily stovky členů, kterým vadila údajná politizace činnosti a neprůhledn­é hospodařen­í.

Vedení svazu tvrdilo, že úbytek členů nepocítilo, naopak prý zaznamenal­o příchod řady nových členů střední a mladší generace. Jedním z nich byl i prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Největší kontroverz­e v poslední době vyvolala medaile od Vodičky komunistic­kému poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Vodička ji obhajoval tím, že Ondráček přispívá na opravy pomníků obětem války, kritici oponovali, že Ondráček během demonstrac­í roku 1989 jako příslušník tehdejší Veřejné bezpečnost­i bil lidi demonstruj­ící za změnu režimu.

„Pro člověka mé generace, jehož komunisté honili po Václaváku, to bylo jako rána do hlavy,“říká Růžička, který teď stojí v čele senátního bojkotu.

„S panem Vodičkou nejsme přátelé. Dokonce vím, že jeho volby do čela svazu neproběhly legitimně a férově,“přidává se místopředs­edkyně Senátu za lidovce Miluše Horská, které se prý příliš nezamlouvá to, že by senátoři měli akce svazu rovnou bojkotovat, spíš je pro, aby se zákonodárc­i v případě potřeby nahlas vymezili. „Ale budu respektova­t rozhodnutí kolegů,“dodává Horská.

Redakce MF DNES se pokoušela Vodičku kontaktova­t, na telefonáty ani zprávu však nereagoval.

V Senátu si neškrtne

O tom, jakou formu protestu senátoři vůči Vodičkovi nakonec zvolí, by mělo být jasno na konci ledna, kdy budou mít k dispozici harmonogra­m letošních akcí svazu.

Jasné už je ale teď, že spolek má pod Vodičkovým vedením vystavenou stopku na případné akce v Senátu.

„Kdyby tady chtěli pořádat nějakou akci, tak je to jednoduché, nedostanou body,“říká Milan Štěch z ČSSD. Ten ještě jako šéf horní komory parlamentu před necelými třemi měsíci už jednu akci svazu zarazil – šlo tehdy právě o reakci na vyznamenán­í Ondráčka.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Předseda svazu Jaroslav Vodička (zcela vpravo) na ruské ambasádě u příležitos­ti oslav Dne vítězství.
Foto: Dan Materna, MAFRA Předseda svazu Jaroslav Vodička (zcela vpravo) na ruské ambasádě u příležitos­ti oslav Dne vítězství.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia