MF DNES

Odešel svědek holokaustu Jiří Brady

-

Za války prošel několika koncentrač­ními tábory. V padesátých letech se odstěhoval do Kanady a celý svůj život světu připomínal zrůdnost holokaustu jako jeho pamětník. Jiří Brady (90) odešel v noci na sobotu.

Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě do židovské rodiny, za války prošel Terezínem a Osvětimí a přežil i pochod smrti. Řádění nacistů jej připravilo o celou rodinu, po další změně režimu emigroval do Kanady. Tam už jako úspěšný podnikatel podporoval krajany a po sametové revoluci uspořádal sbírku na rozjezd Lidových novin. Cestoval po světě a přednášel o holokaustu, který zosobňuje příběh jeho sestry, o které vyšla kniha s názvem Hanin kufřík.

V roce 2016 vzbudila v Česku pozornost kontroverz­e kolem státního vyznamenán­í pro Bradyho. Podle jeho synovce Daniela Hermana, který byl v té době ministrem kultury, bylo vyznamenán­í schváleno, ale po Hermanově setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou zrušeno. Podle prezidenta Miloše Zemana byl Brady sice několikrát nominován, ale on jeho vyznamenán­í nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit. „Kauza s vyznamenán­ím/nevyznamen­áním nebyla pro mne nikdy nic na překonání, byla to spíš úleva, že nejsem v situaci, kdy bych měl přijmout vyznamenán­í z rukou člověka, kterého si nevážím,“odpověděl loni v únoru Brady.

Ten ale v Česku získal řadu jiných ocenění, mimo jiné medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ocenila ho rovněž Sněmovna, Praha, Brno či olomoucká Univerzita Palackého. (ČTK, ire)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia