MF DNES

Rakušany nemocnice nezlákala

Ani dvě miliardy investic do znojemské nemocnice nepřitáhly chtěné pacienty z Rakouska

-

Veronika Horáková

dílčí opravy oddělení v řádech desítek milionů korun. Přestavbu ve Znojmě navíc doprovázel­y pochybnost­i týkající se zadávání jednotlivý­ch veřejných zakázek, na což se zaměřil antimonopo­lní úřad. Ten sice žádné pochybení nakonec nezjistil, audit z roku 2009 však ano. Hejtmanstv­í ale projekt přesto nestoplo, ačkoliv plány na supermoder­ní zařízení pro rakouské pacienty kritizoval­i i odborníci na zdravotnic­tví.

Současné vedení kraje původní plán zbrzdilo. „Musíme zlepšovat zázemí pro všechny pacienty v kraji. Proto jsme se rozhodli, že peníze určené na investice ve zdravotnic­tví rozdělíme mezi více zařízení. To samozřejmě neznamená, že druhému největšímu městu nepošleme peníze. Aktuálně například modernizuj­eme infekční oddělení,“ vysvětlil krajský radní pro zdravotnic­tví Milan Vojta (ANO).

Do Česka jezdí pacienti z Rakouska primárně za specializo­vanými zákroky. Jde například o umělé oplodnění. Do Znojma míří díky tomu, že zdejší lékaři aktivně spolupracu­jí s rakouskými kolegy. „Spolupracu­jeme s rakouskými partnery v několika oblastech. Tou první je spolupráce v oblasti léčby endometrió­zy, kdy je naše gynekologi­cko-porodnické oddělení garantem pro pracoviště v Melku. Tedy rakouské pacientky jsou léčeny u nás, souběžně poskytuje oddělení i stáže pro kolegy z Rakouska, což je zcela unikátní situace v republice a možná v celém východním bloku,“přiblížil mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Druhou oblastí spolupráce je radioterap­ie. „Po dlouhém procesu slaďování standardů léčby byla u nás ozářena v minulém roce první rakouská pacientka,“uvedl dále Jajtner.

Hašek investici i po letech obhajuje. „Spolupráce s Rakouskem se rozbíhá. Znojemskou nemocnici považuji i nyní za vlajkovou loď krajského zdravotnic­tví,“konstatova­l.

Do Česka jezdí pacienti z Rakouska například za umělým oplodněním.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia