MF DNES

Další přívaly sněhu nás nečekají

-

Téměř čtyři tisíce tun sněhu odvezli silničáři z Jablonce nad Nisou, kalamitní stav tu vydržel i přes víkend, odvolán má být podle mluvčí radnice Markéty Hozové zřejmě dnes.

Chodníky ve 45tisícové­m městě byly v neděli schůdné jen s obtížemi, úzkými uličkami mezi hradbami sněhu na řadě míst neprojely ani kočárky. Problemati­cká byla po čtyřech dnech od vyhlášení kalamitníh­o stavu i doprava na jablonecký­ch sídlištích.

„Pořád platí, že situaci s úklidem tu komplikují zaparkovan­á auta. Je to taková kličkovaná a není to ideální,“uvedla včera Hozová.

V Krkonoších a v Krušných horách připadlo přes víkend 25 centimetrů sněhu. V Božím Daru včera platil kalamitní stav, přestože místním o víkendu přijeli s těžkou technikou pomoci hasiči. Centrum města bylo pro dopravu uzavřeno.

Silné sněžení mělo město zasáhnout i z neděle na pondělí.

„Zda-li bude zapotřebí pomoci techniky a hasičů ze Zbirohu a Karlovarsk­ého kraje, se rozhodne v nedělních nočních hodinách,“uvedl pro iDNES.cz starosta Jan Horník.

Metr a půl sněhu v Krkonoších

V neděli v noci a v pondělí navíc bude v celém Česku foukat silný vítr, který v nárazech může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Zejména na severních horách ale může foukat rychlostí až 110 kilometrů v hodině, varuje Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ).

Vítr by měl na většině území zeslábnout dnes večer, na východě a na Českomorav­ské vrchovině ale bude silně foukat ještě v úterý.

V Krkonoších za celý týden přibylo okolo 115 centimetrů. V neděli ráno pokrývalo hřebeny hor v průměru asi 160 centimetrů sněhu.

Omezit by tak lidé měli horské túry. „V Krkonoších nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice,“uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Další vytrvalé přívaly sněhu ale už předpověď na příští týden, kterou vydal Český hydrometeo­rologický ústav, neslibuje.

Na dnešek předpovídá jen sněhové přeháňky, v úterý pak občasné sněžení především na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší denní teploty by se měly v pondělí a úterý pohybovat od nuly do 4 stupňů, ve středu a ve čtvrtek bude o dva stupně tepleji. Víkend očekávají meteorolog­ové chladnější, s teplotami kolem nuly. (rh, iDNES.cz)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Závěj Značka na Božím Daru taktak vyčnívá ze závěje.
Závěj Značka na Božím Daru taktak vyčnívá ze závěje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia