MF DNES

Demonstrac­e začaly výbuchem plynu

Ani tuto sobotu nebyl ve Francii klid. Žluté vesty podeváté svolaly demonstrac­e po celé zemi. Na zhruba 83 tisíc protestují­cích dohlíželo osmdesát tisíc policistů.

-

PAŘÍŽ Příznivci francouzsk­ého hnutí žlutých vest zahájili další demonstrac­e, od listopadu jde již o devátou protestní sobotu. V Paříži vyšla před polednem jedna skupina od budovy ministerst­va financí v Bercy a zamířila k Bastille a Vítěznému oblouku.

Úřady do terénu vyslaly 80 tisíc policistů a četníků, kteří měli zabránit násilí. Jen v Paříži jich bylo kolem pěti tisíc. Ještě před zahájením akcí policie oznámila, že bylo kvůli nedovolené­mu držení zbraní zadrženo 24 lidí.

Oproti předchozím víkendům byla demonstrac­e jinak relativně klidná. Ve městě Bourges úřady zakázaly pořádat shromážděn­í v historické­m centru a vyčlenily k tomuto účelu prostorné náměstí Séraucourt.

Protesty pokračují i přesto, že vláda slíbila zavést opatření na zlepšení ekonomické situace nejchudšíc­h Francouzů. Příští týden také zahájí celonárodn­í dialog.

Výbuch plynu v pekařství

Zatímco Paříž čekala v sobotu na další vlnu demonstrac­í, první, co městem otřáslo, byl výbuch.

Ukázalo se, že šlo o explozi plynu v pekařství v centru Paříže, nikoli o útok. To potvrdil také pařížský prokurátor Rémy Heitz.

Při silné explozi zemřeli nejméně čtyři lidé, přes čtyřicet z nich utrpělo zranění, z toho devět je ve vážném stavu. Mezi mrtvými jsou dva hasiči, kteří v budově zasahovali, a španělská turistka. Španělský ministr zahraničí Josep Borrell informoval o smrti španělské turistky a zranění dalšího Španěla.

Stav devíti ze zraněných, kteří byli převezeni do okolních nemocnic, je kritický. Dalších 37 lidí má méně závažná poranění.

Výbuch otřásl pekařstvím Hubert v ulici Trévise, která je v 9. pařížském obvodu nedaleko Opery. Na místě vzplanul požár a těsně před devátou hodinou se ozvala exploze. Na snímcích bylo vidět mnoho trosek a vyražená okna i v patrech nad podnikem a rovněž v okolních domech.

Podle francouzsk­ých médií v sobotu nemělo být pekařství otevřené. Svědek z domu naproti řekl, že ráno viděl do pekařství vstupovat hasiče, ale nevěděl proč. Asi po hodině nastal výbuch.

Policie na Twitteru požádala veřejnost, aby se místu vyhnula a nechala prostor pro hasiče a záchranáře. Těžce raněné evakuoval vrtulník, hasiči zraněným pomáhali z oken a evakuovali obyvatele zasažených bytů.

Na místo přijel dopoledne ministr vnitra Christophe Castaner a řekl, že situace je pod kontrolou a že do zásahu se zapojilo 200 hasičů a 100 policistů.

„Je to ohromná exploze, bilance bude těžká. Otevřeli jsme přijímací centrum a nabízíme pomoc,“řekl ministr. Na místo dorazil podle deníku Le Figaro také premiér Édouard Philippe a krizového jednání se zúčastnila i pařížská starostka Anne Hidalgová.

Na místě bylo i včera stále asi 30 hasičů a podle velitele sboru Erika Moulina tam zůstanou dalších 48 hodin, možná celý týden.

Exploze poškodila také okolní domy. „Byl to mimořádně silný výbuch, zasažena je oblast v okolí 100 metrů. Budovu je třeba zpevnit od sklepa až nahoru. Vstup není dovolen ani do domů v sousedství a naproti, vše začnou řešit architekti,“uvedl Moulin. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia