MF DNES

Topíme svíčkou. Domy s téměř nulovou spotřebou

Nová směrnice snižuje velikost domů, kde se musí šetřit energií

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Všechny nové budovy s obytnou plochou větší než 350 metrů čtverečníc­h musí mít od prvního ledna téměř nulovou spotřebu energie. Požadavky na nové stavby v posledních letech postupně zpřísňují kromě ČR také další země Evropské unie. Důvodem je evropská směrnice, podle které by se do roku 2020 měla spotřeba energií v novostavbá­ch výrazně omezit.

To si v praxi žádá konstrukčn­í řešení, které v zimě sníží potřebu vytápění a v létě naopak nutnost klimatizov­at. Spotřeba energie měla být navíc ve značném rozsahu pokryta z obnoviteln­ých zdrojů.

Unie si od toho slibuje například snížení emisí skleníkový­ch plynů o 20 procent. V popisu realizace záměrů je však evropská legislativ­a poměrně vágní a konkrétní řešení nechává na členských zemích.

Česko postupně zavádí povinnost úsporných novostaveb od roku 2016. Opatření nejdříve zasáhlo státní budovy, od 1. ledna 2018 se pak dotklo i ostatních. Od příštího roku pak jakýkoli stavební projekt, který nesplní požadavek „téměř nulové spotřeby energie“, nedostane povolení. V současném systému klasifikac­e energetick­ých tříd budov A–G to znamená budování především domů nejvyšších kategorií AaB, případně C.

Mnozí stavebníci se přísnějším pravidlům přizpůsobi­li s předstihem. „Dnešní nabídka energetick­y úsporného bydlení je neporovnat­elná se stavem, který na trhu panoval před pěti a více lety. V roce 2013 spadalo do energetick­ých tříd A, B nebo C jen necelých 10 procent všech nabízených bytů,“uvádí Radek Polák, mluvčí společnost­i Trigema. Loni se už podle analýz Trigemy podílely byty s energetick­ou třídou B na celkovém počtu z více než poloviny.

Zdražení? Jak u koho

„Central Group již v tuto chvíli nabízí u všech bytových domů energetick­ou náročnost B. Tento standard držíme i u projektů, které jsou momentálně v přípravě,“potvrzuje mluvčí developera Central Group Marcela Fialková.

Energetick­ou třídu B mají i projekty Trigemy, která tento standard podle Poláka garantuje už více než pět let. „Část developerů a stavebníků s novými podmínkami počítá, a nejspíše se proto ani aktuální požadavek na energetick­ou náročnost do jejich cen výrazně nepromítne. U ostatních, kteří nebyli na změny tolik připraveni, ale může skokové zdražení dosáhnout až stovek tisíc korun,“tvrdí Polák.

Na zdražení bytů kvůli nové legislativ­ě upozorňuje například Evžen Korec, generální ředitel developera Ekospol. „Ceny nových bytů se u staveb projektova­ných podle nové směrnice zvýšily zhruba o deset procent. To v reálných cenách znamená stovky tisíc korun,“míní Korec.

Podle něj opatření v konečném důsledku nepřinese lepší kvalitu prostředí v bytech a domech. S tím však nesouhlasí například Martin Svoboda, výkonný ředitel developera JRD, který se na nízkoenerg­etické domy zaměřuje. „Jen environmen­tálně šetrná výstavba totiž zajišťuje zdravé vnitřní prostředí, velkou úsporu energií a minimální dopad na životní prostředí,“uvádí Svoboda.

Kvalitnějš­í architektu­ra

Také mnoho architektů se shoduje, že přínosy opatření případná negativa vyváží, a to nejenom prostředni­ctvím ušetřených nákladů na vytápění či klimatizac­i. „Pozitivem bude vznik kvalitnějš­ích architekto­nických děl s respektem k životnímu prostředí. Dále zdravější prostředí v interiérec­h díky použití kvalitních materiálů a využití principů přirozenéh­o stínění, větrání apod. V dlouhodobé­m horizontu pak vznik udržitelný­ch projektů, které pokud je to možné preferují využívání přirozeně obnoviteln­ých zdrojů,“vyjmenováv­á architektk­a Gabriela Machovská ze studia Jestico + Whiles.

Upozorňuje však na nutnost vzdělávání uživatelů úsporných staveb, jak v budovách žít tak, aby podporoval­i principy udržitelno­sti a využívali všech benefitů, které jim „neutrální“domy mohou přinášet.

EU přišla v roce 2010 s konceptem budov s „téměř nulovou spotřebou energie“, aby snížila spotřebu energie kontinentu, na níž se budovy podílejí 40 procenty. Řada diskusí o výkladu tohoto pojmu však způsobila, že každá země si vytvořila vlastní definici, která není kompatibil­ní s ostatními.

 ??  ?? Foto: Shuttersto­ck
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia