MF DNES

Průmysl ustoupí bytům

Developer chce na Zličíně stavět velkou rezidenční čtvrť. Jejím středem má vést tramvajová trať

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Na mapu hlavního města přibyl další průmyslový areál, který se má v budoucnu přeměnit na velkou rezidenční čtvrť. Největší pražský developer, společnost Central Group, koupil od Pražské správy nemovitost­í (PSN) šestatřice­t hektarů pozemků na Zličíně, na kterých jsou v současnost­i výrobní haly a sklady. Ty na místě zatím zůstanou, v budoucnu chce ale developer na území mezi obchodní zónou a starou zástavbou Zličína vybudovat čtvrť pro tisíce obyvatel.

„Areál na Zličíně je pro nás velkou výzvou. Jde o vůbec největší území, které budeme revitalizo­vat a které bychom chtěli změnit v živou rezidenční čtvrť se vším, co k tomu patří, tedy s množstvím obchodů, restaurací, služeb a s bohatou občanskou vybavenost­í,“říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Plocha pozemku je zhruba třikrát větší než severní část Nákladovéh­o nádraží Žižkov, kde bude Central Group stavět Parkovou čtvrť se zhruba dvěma a půl tisíci bytů.

Zličínský závod, na kterém nová čtvrť vznikne, byl postaven v osmdesátýc­h letech minulého století. Měl ulevit přetížené a zastaralé výrobě firmy ČKD Tatra na Smíchově. V roce 2002 areál koupil německý holding Siemens, který tam pokračoval ve výrobě vagonů, souprav metra nebo komponentů pro rychlovlak­y. V roce 2010 prodal Siemens pozemky soukromé společnost­i PSN, která haly pronajímal­a pro průmyslovo­u výrobu a sklady. Central Group plánuje stávající provoz v areálu zachovat do té doby, než bude rezidenční projekt připraven.

Prodej mezi PSN a Central Group se uskutečnil v uplynulém týdnu. Cenu nechtěla ani jedna ze stran komentovat. Mluví se ale o částce okolo dvou miliard korun. Podle informací MF DNES měly o nákup areálu zájem také developers­ké společnost­i Finep nebo Karlín Group. Druhá jmenovaná společnost zájem potvrdila, Finep se k akvizici vyjadřovat nechtěl.

Novou čtvrtí má vést tramvaj

Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) je potřeba budoucí využití průmyslové­ho areálu na Zličíně ještě prověřit. „Vzhledem k aktuálnímu nedostatku bytů je vhodné hledat místa pro vznik rezidenční čtvrti. Je však třeba myslet také na to, že i produkční plochy jsou pro město velmi důležité,“uvádí mluvčí IPR Marek Vácha.

Pokud bude chtít developer rezidenční čtvrť v budoucnu skutečně začít budovat, bude pro to potřebovat změnu územního plánu. V současnost­i jsou totiž pozemky vedené jako průmyslová výroba, služby a sklady. Central Group proto chce změnu územního plánu iniciovat co nejdříve.

Podle náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) je průmyslová zóna na Zličíně pro bytovou výstavbu vhodná. „S tím, že by tam nějaká rezidenční zóna vznikla, se počítá už dlouhou dobu. Jsou už i debaty o tom, že by se tam prodloužil­a trasa tramvaje,“říká Hlaváček. Prodloužen­í tramvajové linky ze Sídliště Řepy na Zličín, jež by budoucí čtvrti zajistilo lepší dostupnost, má dopravní podnik v dlouhodobé­m plánu do roku 2030. Podle představ developera by tramvaj mohla vést středem lokality.

„Pokud se obytná zástavba rozumně navrhne, tak to území může z mnoha hledisek fungovat lépe než dnes. Na rezidenci s doplňkovým­i funkcemi typu školství je to určitě vhodné,“dodává Hlaváček.

Central Group chce na místě výrobních hal a skladů stavět bytové domy, v jejichž přízemí budou komerční prostory. V plánu je také výstavba několika mateřských škol nebo spolupráce na vybudování základní školy. „Uvědomujem­e si, že noví obyvatelé nechtějí v místě jen přespávat, ale potřebují veškeré služby a občanskou vybavenost, proto nyní s městskou částí jednáme o tom, jak by nové centrum na Zličíně mělo vypadat,“uvádí Tomášková. Přesnou podobu čtvrti přinese urbanistic­ká studie, kterou hodlá developer zadat některému z českých architekto­nických ateliérů.

Zatímco na Zličíně je výstavba nové čtvrti ještě několik let vzdálená, některé další pražské brownfield­y se začnou zastavovat už letos. „Praha se zatím učí vhodně využívat své brownfield­y. Nejdříve se nejspíš začne stavět na smíchovské­m nákladovém nádraží, kde by už v tomto roce měly vyrůst první domy,“říká mluvčí IPR Vácha.

Čtvrť Smíchov City, která má nabídnout bydlení pro více než tři tisíce obyvatel, staví developer Sekyra Group, jenž se chce letos přiblížit výstavbě i na Rohanském ostrově. Tam vzniknou byty asi pro tři a půl tisíce lidí. První dva nové domy projektu by developer rád začal budovat už v letošním roce, a to naproti stanici metra B Invalidovn­a.

Zmiňovaná Parková čtvrť na Žižkově by měla začít vznikat v průběhu roku 2020. „Praze velmi pomůže i vznik nové čtvrti v Bubnech. Aktuálně připravuje­me územní studii, která odemkne rozvoj této lokality,“dodává Vácha. V Bubnech se očekává zahájení výstavby v horizontu čtyř let.

Hlavní město hodlá v blízké době připravit přehlednou databázi pražských brownfield­ů, ze které by byly na první pohled zřejmé majetkové poměry, aktuální stav stavebních uzávěr i harmonogra­my územních a stavebních řízení či samotné výstavby.

 ??  ?? Metropole Zličín Rozvadovsk­á Ikea Areál, který od PNS koupil developer Central Group spojka
Metropole Zličín Rozvadovsk­á Ikea Areál, který od PNS koupil developer Central Group spojka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia