MF DNES

Skauti vyběhli za strašidly. Bez mobilů

- — Jan Bohata

MALÁ STRANA Vodník, bezhlavá dáma, ohnivý muž, otylý kupec Haňka, tančící Židovka, šílená stařena, utopená služka, jednorožec nebo bojácná Anežka. Takové pohádkové bytosti bylo možné potkat v sobotu v uličkách a na nábřeží Malé Strany a Starého Města.

Odehrál se zde totiž již 35. ročník netypickéh­o orientační­ho závodu Prahou plnou strašidel, kterého se zúčastnily desítky závodníků. Zápolení jako tradičně uspořádali pražští skauti. Start i cíl neobvykléh­o klání byly v Tyršově domě na Újezdě.

„Šifry a hádanky prozradí závodníkům místa, na kterých se skrývají pražská strašidla. Účastníci je musí najít a použít na ně také správně vyluštěné zaklínadlo,“vysvětlil princip závodu Vladislav Páleník, jeden z organizáto­rů ze žižkovskéh­o skautského střediska. Účastníci závodu to mají o to těžší, že během akce nesmějí používat žádné technologi­e. Tedy ani mobily nebo tablety. Musí se spolehnout jen sami na sebe a na své znalosti a schopnosti.

Historie pozoruhodn­ého závodu Prahou plná strašidel se začala psát v listopadu roku 1983 na Betlémském náměstí. První ročník představov­al spíš komorní akci o pouhých sedmnácti účastnícíc­h. Setkání s malostrans­kými a staroměsts­kými strašidly však záhy nabylo na nebývalé oblibě.

Strašidla organizáto­ři vybírají podle knihy Pražská strašidla autorů Miroslava Švandrlíka a Jiřího Wintera-Neprakty.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Vodník na Kampě Pohádkové bytosti jako třeba vodník čekaly na závodníky Prahou plnou strašidel. Účastníci je museli nejen nalézt, ale také pomocí správně rozšifrova­ného hesla začarovat.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Vodník na Kampě Pohádkové bytosti jako třeba vodník čekaly na závodníky Prahou plnou strašidel. Účastníci je museli nejen nalézt, ale také pomocí správně rozšifrova­ného hesla začarovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia