MF DNES

Palachův odkaz uctí výstavy i modlitby

Před padesáti lety se student Jan Palach upálil na protest proti sovětské okupaci. V období výročí jeho činu pražské univerzity a další organizace připomenou jeho památku řadou akcí. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Čin Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí upálil, měl politické dopady i dvacet let po jeho smrti. Před třiceti lety chtěli studenti uctít jeho památku a zažehli tak občanské nepokoje známé jako Palachův týden, které se staly předzvěstí sametové revoluce.

Pražské vysoké školy si Palachův čin připomenou pietními akcemi. Karlova univerzita 16. ledna v 9.30 odhalí pamětní desku na nádvoří Karolina, na autentické­m místě, kde byla v lednu 1969 vystavena rakev s Palachovým­i ostatky. „Jeho tragická smrt musí zůstat trvalým mementem pro nás pro všechny, varovnou připomínko­u toho, že demokracie a svoboda nejsou samozřejmé hodnoty,“říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Kromě Univerzity Karlovy si výročí připomene rovněž Vysoká škola ekonomická. Pamětní desku Jana Palacha odhalí slavnostně ve středu v 15 hodin. Při té příležitos­ti pojmenují po Palachovi také jednu z prostor VŠE. Jan Palach před přestupem na Karlovu univerzitu studoval právě na této vysoké škole.

„K VŠE si uchoval Jan Palach silné vazby i po přestupu na Univerzitu Karlovu. Na základě jeho přání například otiskl studentský časopis Ekonom dopis, ve kterém vysvětlil důvody svého činu a sepsal ultimátum,“popisuje rektorka VŠE Hana Machková.

Odhalení desky, která se bude nacházet na vnější zdi staré budovy školy, se zúčastní zástupci univerzity společně se spolužáky Jana Palacha. Přijde také rektor AVU Tomáš Vaněk a studentka AVU Dagmar Motová, která je autorkou pamětní desky. „Pamětní deska je vytvořena ze slitiny kovů a jejím hlavním motivem je symbolický odkaz na živou pochodeň, jež evokuje statečný čin Jana Palacha,“dodává Machková.

Do piety se zapojí i další instituce. V horní části Václavskéh­o náměstí, kde Palach odložil tašku, nadýchal se éteru, polil se benzinem a zapálil, se bude konat několik dalších akcí.

Na Václavském náměstí mohou lidé navštívit vernisáž palachovsk­é výstavy, na niž naváže celoodpole­dní kulturní a také duchovní program, tradiční večerní pietní akt u pamětní desky na hlavní budově Filozofick­é fakulty UK a dále večerní panelová diskuse na stejném místě.

O den později se na Univerzitě Karlově bude konat mezinárodn­í konference s názvem Jan Palach a další „živé pochodně“v sovětském bloku. Po vzoru Palacha se upálili lidé v Polsku, na Ukrajině, v Litvě či Lotyšsku. „ V rámci konference vystoupí historikov­é a další odborníci z uvedených zemí postsověts­kého bloku a jejich kolegové z Čech a ze Slovenska,“líčí rektor Zima.

Expozice ve výstavních prostorách Karolina představí dokumenty a další souvisejíc­í předměty, které přiblíží atmosféru lednových dní roku 1969 spojenou s činem Jana Palacha.

Národní galerie hlavního města Prahy připravila program jak pro dospělé, tak i pro děti. Ve čtvrtek 17. ledna pořádá galerie komentovan­ou prohlídku sochařskýc­h objektů Johna Hejduka Dům syna a Dům matky – tedy pomníku Jana Palacha. Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldsk­ém paláci pořádá výtvarné workshopy.

Muzeum Kampa v předvečer výročí smrti Jana Palacha 18. ledna zahájí výstavu výtvarných děl, jež reagovala na Palachovu smrt.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Tvář odhodlanéh­o Palachovu posmrtnou desku odlil sochař Olbram Zoubek.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Tvář odhodlanéh­o Palachovu posmrtnou desku odlil sochař Olbram Zoubek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia