MF DNES

Rus Loginov. Veřejný nepřítel, který vítězí

Nikdo ho nepozdraví, nikdo mu nepodá ruku. Alexandr Loginov se marně snaží zapadnout do biatlonové rodiny

- — Matěj Tomíček

Bylo 22. prosince po stíhacím závodě v Novém Městě na Moravě. Ruský komentátor Dmitrij Gubernijev pověsil na Instagram společnou fotku a připsal k ní: „Blíží se doba, kdy tenhle kluk porazí Johannese Bö. Velmi brzy. Tentokrát byl druhý, ale v jakém souboji!“

Netrvalo dlouho a skutečně se to stalo. Ruský biatlonist­a minulý pátek ovládl sprint v Oberhofu právě před Norem. „Alexandr Loginov je náš car biatlonu. První vítězství v kariéře a naše první vítězství v sezoně. Loginov je šampion!“slavil Gubernijev, kamarád Vladimira Putina. A spolu s ním i celá vlast. Loginov o dva dny později dotáhl štafetu sborné k dalšímu triumfu s ruskou vlajkou nad hlavou.

„Naši chlapci, Rusové, mocní válečníci! Nevěnujte pozornost špíně, která se na vás valí. Zaměřte se na vítězství, Bůh je s námi,“napsal jeden z fanoušků.

Zatímco Rusko oslavovalo, v biatlonové­m světě slavil málokdo.

Alexandr Viktorovič Loginov je muž s notně pošramocen­ou pověstí. Muž, kterého řada biatlonist­ů ani nezdraví. Muž, který v minulosti udělal chyby, které se s ním ponesou už navždy.

Hlavně proto si s ním nikdo vyjma Rusů v cíli závodů nepodává ruku. Proto se na něj na tiskové konferenci král této sezony Johannes Bö ani nepodíval. Prošel kolem něj a po celou dobu dělal, jako že tam není.

„Jsem spokojený. Držím emoce uvnitř, ale jsem opravdu šťastný,“přesvědčov­al Loginov.

Šťastný, ale zároveň smutný musí být. Mezi biatlonist­y je vskutku neoblíbený. Veřejný nepřítel. A ta zloba je oprávněná.

„Já ho ani nezdravím,“říká Ondřej Moravec.

„Mám stejný názor jako Johannes. Takový člověk u mě bude těžce získávat respekt. Není to nic proti Rusku, mám problém s ním,“přidává se Michal Krčmář.

„Ani mi nejde o to, že je to Rus. Problém je, že dopoval a teď se o tom mlčí. Neomluvil se, nic nevysvětli­l. Chová se, jako by se nic nestalo,“rozčiloval se Martin Fourcade pro norskou televizi TV 2 Sport.

Co se tehdy před pěti lety přesně stalo? Loginov byl s ročním odstupem usvědčen z užití krevního dopingu EPO. Kontrolou neprošel v listopadu 2013 v Östersundu.

Na dva roky z biatlonové­ho světa zmizel, aby se neslavně vrátil zpět.

Na evropském šampionátu na začátku sezony sebral tři zlata, a když slavil 25. narozeniny, ruský tým mu na Instagramu vypočetl všechny minulé úspěchy.

Martin Fourcade tehdy do komentářů připsal vzkaz: „Také bychom neměli zapomínat, že stál dva roky za EPO. To byla jeho další trofej.“

Francouz návrat Loginova nenesl dobře. O to víc, když ho poté Rusové nominovali na mistrovstv­í světa do Hochfilzen­u.

„Studená válka biatlonová“se tomu říkalo.

Ve smíšené štafetě Fourcade najel k Rusovi a odrazil se holí od vnitřku jeho lyže. Poslal ho tím k zemi. Od té doby jejich chladný vztah trvá. Hlavně proto, že byl Loginov v prosinci minulého roku znovu obviněn. Na zmíněném šampionátu údajně on a další čtyři kolegové manipulova­li se svou krví.

Proto Fourcade už na začátku sezony říkal: „On ví, co si o něm myslím. Na jeho místě bych se styděl. Ale nejsem na jeho místě. Vypadá to, že se baví, tak ho nechme, ať se baví po svém.“

A Loginov se bavil. Každým závodem byl lepší a lepší, už v Novém Městě byl blízko triumfu, dočkal se v Oberhofu.

„Manipulova­l se svou krví, s EPO. Když dělá tohle, dělá to úmyslně,“má jasno Krčmář. „Kdyby snědl nějakou sušenku nebo si vzal lék, kde byla zakázaná látka, tak můžu mít pochopení, že sáhl vedle, udělal chybu. Ale krevní transfuze? EPO? To je neomluvite­lné.“

Neomluvite­lné to připadá celému biatlonové­mu světu. Jen Rusku ne.

 ?? Foto: ČTK ?? Alexandr Loginov Už vítězí, respekt biatlonist­ů však nemá.
Foto: ČTK Alexandr Loginov Už vítězí, respekt biatlonist­ů však nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia