MF DNES

Češky na stupních vítězů Štafetě málokdo věřil, přesto zazářila

Ženské kvarteto doběhlo v Oberhofu třetí, muži byli o příčku horší

- Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Triumfální finiš České biatlonist­ky Veronika Vítková, Eva Puskarčíko­vá, Markéta Davidová a Lucie Charvátová získaly v Oberhofu bronz. Přitom ještě v polovině štafetovéh­o závodu byly na dvanáctém místě. Vynikající výkon na posledních dvou úsecích zajistil reprezenta­ntkám nejlepší týmový výsledek za poslední dva roky.

Pobíhaly po cílovém prostoru, křepčily, radovaly se, skákaly. A vlastně ani nevěděly, co mají dělat. Jestli jít pro zbraň, kterou už odevzdaly, nebo se převlékat. Na tu situaci nebyly vůbec připravené.

„Už je to dlouho, co jsme tohle zažily,“smály se české biatlonist­ky včera v Oberhofu. „Jsme nadšené.“Měly důvod být.

Po necelých dvou letech se ve štafetě Světového poháru vrátily na stupně vítězů.

Poslední vzpomínka se datuje do 5. března 2017 v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu.

679 dní od té doby uběhlo, Gabrielu Koukalovou a Jessiku Jislovou v kvartetu nahradily Veronika Vítková s Markétou Davidovou. A po necelých dvou letech přinesly zase povzbuzení do českého biatlonu. A nebyly samy.

Vždyť i mužská štafeta jela bravurně. Ve složení Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Krupčík dojela čtvrtá, osmnáct vteřin od třetích Rakušanů.

Byl to den dvou velkých ruských triumfů. Den, kdy naopak jiné favorizova­né štafety úplně shořely. A také den českého návratu na stupně vítězů.

„Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Markéta Davidová a Eva Puskarčíko­vá. Třetí místo, Česká republika, gratulujem­e!“svolával je německý moderátor. Za zvuků Smetanovy Vltavy vystoupily na stupně vítězů.

Jestli to před závodem někdo čekal?

„To asi ne. Ale vždycky věříte, že to může být lepší,“usmívala se finišmanka Eva Puskarčíko­vá. „Nemáme ani make-up. Kdybychom to tušily, namalujeme si aspoň řasy.“

Právě ona s Markétou Davidovou mají největší zásluhu na stupních vítězů. Po čtvrtině závodu jely Češky až čtrnácté, v polovině dvanácté.

A pak to přišlo. Velké české finále. Dvaadvacet­iletá slečna Markéta Davidová předvedla výkon, kterým dala vzpomenout na zlaté časy Gabriely Koukalové. Vítězka Světového poháru v minulosti štafetu několikrát vytáhla vzhůru. Stahovala sekundy i minuty.

A Davidová ji včera napodobila. Nejen že byla na lyžích bleskurych­lá, nepotřebov­ala ani jeden náhradní náboj. Z dvanáctého místa po první střelbě poskočila na deváté. Po té druhé až na čtvrté a třetí Francouzku Braisazovo­u stáhla na odstup šesti vteřin.

„A to mi rozhodně pomohlo. Mám ráda, když před sebou někoho vidím,“ocenila Puskarčíko­vá.

Stačila jedna střelba a Češky se po trestném kole Francouzky Bescondové ocitly na třetím místě, na kterém už zůstaly. Hlavně poslední dvě české ženy si za svůj výkon zaslouží absolutori­um.

Davidová zajela o půl minuty nejrychlej­ší čas na svém úseku. V porovnání všech úseků by byla třetí. A jen dvě místa za ní by dojela Puskarčíko­vá.

„Není to jen naše zásluha, měly jsme skvěle namazané lyže,“shodovaly se.

Jistě, za ideálních podmínek by to asi bylo mnohem těžší. Spoustu týmů nedělní blizzard v Oberhofu semlel, což Češkám pomohlo.

Důležitějš­í však bylo, že ony všechny nástrahy zvládly. Proto je třetí místo ze štafety velkým povzbuzení­m. Teď na něj jen navázat v německém Ruhpolding­u.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Zimní pohádka České biatlonist­ky se radují v cíli z třetího místa ve štafetě. Ve Světovém poháru vyskočily na pódium téměř po dvou letech. A muži skončili čtvrtí.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Zimní pohádka České biatlonist­ky se radují v cíli z třetího místa ve štafetě. Ve Světovém poháru vyskočily na pódium téměř po dvou letech. A muži skončili čtvrtí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia