MF DNES

Konec cest na úřad

Občanky i stavební povolení bude možné vyřídit online. Změny začnou už letos

- reportér MF DNES Ondřej Leinert

PRAHA Žádost o stavební povolení, vystavení nového občanského průkazu, komunikace s Českou správou sociálního zabezpečen­í – vše by mělo být v nejbližšíc­h letech možné zařídit bez návštěvy úřadů, doma u počítače.

A bez neustálého vyplňování stejných údajů a nejrůznějš­ích výpisů. Úřady si, v případě, že jim dá občan souhlas, ať už jednorázov­ý, nebo trvalý, jednoduše všechna data mezi sebou nasdílí a předvyplní.

Aspoň tak by to mělo vypadat, až začne naplno fungovat Portál občana a Sněmovnou projde návrh zákona o právu na digitální služby.

„Návrh zákona zašleme poslancům 29. ledna, pak už bude záležet na politické podpoře. Ale už teď existuje Portál občana, o kterém letos určitě veřejnost uslyší, protože do něho přidáme hodně služeb,“slibuje vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. „Kontakt se státní správou by pak měl fungovat jako elektronic­ké bankovnict­ví. Všechno zařídíte online. Třeba občanský průkaz vám v budoucnost­i přijde tak jako dnes nová platební karta,“představuj­e si Dzurilla.

Tomu se podařilo nalézt společnou řeč i s opozicí. „Piráti se od počátku na přípravě tohoto zásadního zákona podílejí. Koncepce pana Dzurilly Digitální Česko má hlavu a patu a kladně se o ní vyjadřuje i řada expertů,“říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Je to krok ke skutečnému odstranění škodlivého resortismu a konec výmluv, že digitalizo­vat nejde. Zákon přímo ukládá, že stát musí vytvořit katalog služeb, které do pěti let bude poskytovat elektronic­kou formou,“zamlouvá se místopředs­edovi ODS Martinu Kupkovi. Ani přes širokou podporu z koaličních a opozičních stran však ještě není nic jisté.

„Pro realizaci musí být vůle na jednotlivý­ch ministerst­vech a ministři musí tlačit i na aparát náměstků. Zde se stále bojím, že ačkoliv to pan Dzurilla uchopil dobře, ze své pozice může být ministerst­vy nevyslyšen,“upozorňuje Bartoš.

Kontakt se státní správou by měl fungovat jako elektronic­ké bankovnict­ví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia