MF DNES

Jen cvičení, nebo sledování?

Elitní vojáci asistovali celníkům při náročné sledovací akci. Poslance zajímá, zda směli.

- Reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Experti ze 601. skupiny speciálníc­h sil jsou zvyklí na akce v extrémních podmínkách. Jejich protivníky bývají ozbrojenci hnutí Tálibán v Afghánistá­nu nebo islámští radikálové v africkém Mali. V polovině června loňského roku však jejich veliteli přišla žádost o pomoc při sledování na území Česka.

Cílem několikade­nní operace na Olomoucku podle všeho nebyli obchodníci se zbraněmi nebo teroristé, ale vietnamští pašeráci tabáku, které měla v hledáčku Celní správa.

Takové sledování by měl standardně provádět speciální policejní útvar ÚZČ (Útvar zvláštních činností). Ten má na starosti nejen sledování, ale také například odposlechy.

Proč celníci požádali o pomoc právě specialist­y z prostějovs­ké armádní jednotky, není zcela jasné, zdroje redakce z prostředí bezpečnost­ní komunity však hovoří o tom, že akce se měla odehrát na nepřístupn­ém nebo odlehlém místě.

Vietnamské gangy jsou navíc v prostředí bezpečnost­ních složek známé tím, že umí sledování velmi dobře odhalit.

Uvnitř Celní správy panuje přesvědčen­í, že za spoluprací s elitními vojáky musí být důležitějš­í případ. „Dovedu si představit, kdyby například český voják pašoval něco z Afghánistá­nu do Česka, například drogy,“uvedl zdroj MF DNES blízký Celní správě.

Sledovači, nebo pomocníci?

Poté, co se detaily akce nazvané Richard objevily na veřejnosti, se o věc začali zajímat poslanci z výboru pro obranu.

Jeho předsedkyn­ě Jana Černochová (ODS) uvedla, že dosud neví, zda měla akce celníků posvěcení státního zastupitel­ství.

„Zatím nevíme, co konkrétně bylo předmětem takzvaného cvičení. Pokud se armáda v rámci této akce podílela na nějakém vyšetřován­í – bez ohledu na to, že je to vydáváno za cvičení – vážně pochybuji o její legálnosti,“uvedla Černochová pro MF DNES.

Její výbor se k akci Richard vrátí zřejmě začátkem února.

Zda celníci postupoval­i v souladu se zákonem, nebo nikoliv, přitom není tak jasné, jak se zdá.

Celníci totiž vojáky požádali o „součinnost“při sledování. A jak poznamenáv­ají lidé znalí praxe, nemusí to nutně znamenat, že právě vojáci ze 601. skupiny prováděli sledování.

„Čistě teoreticky to může být cokoli od zapůjčení polní kuchyně, aby se mohli sledovači od celníků při akci najíst, po zapůjčení nějaké sofistikov­ané techniky, například termovize,“uvedl bývalý příslušník jedné z českých tajných služeb.

Staré křivdy

To, že se celníci obrátili přímo na elitní vojenské komando, podle informací MF DNES vzbudilo nevoli v armádní tajné službě – Vojenském zpravodajs­tví. Právě pod něj totiž 601. skupina speciálníc­h sil dlouho patřila.

Svou roli podle insiderů mohl sehrát i fakt, že Robert Šlachta (dnes náměstek Celní správy) ještě coby ředitel Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) dohlížel na vyšetřován­í případu únosu pěti Čechů v Libanonu.

Mezi unesenými byl tehdy totiž armádní zpravodaje­c Martin Psík a je veřejným tajemstvím, že dotazy Šlachtovýc­h podřízenýc­h na účel Psíkovy mise nebyly armádním rozvědčíků­m příliš po chuti. Šlachta tehdy dokonce osobně letěl do Libanonu skupinku unesených Čechů vyměněných za libanonské­ho špiona Alího Fajáda vyzvednout.

Vyšetřován­í ÚOOZ tehdy nakonec vyplynulo doztracena, nikdo nebyl obviněn. Přestože se nad případem dlouhou dobu vznášelo podezření z uplácení.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Celník Robert Šlachta je náměstkem pátracího odboru Celní správy.
Foto: Petr Topič, MAFRA Celník Robert Šlachta je náměstkem pátracího odboru Celní správy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia