MF DNES

Žalobce: Soudce pomáhal milionáři z vězení

- — Artur Janoušek

KARLOVY VARY Krátce po půl osmé ráno 14. prosince 2015 zazvonil chomutovsk­ému soudci Ivanu Novákovi mobil. Volal mu kamarád, advokát Josef Doucha, jenž právě zpracováva­l žádost o podmíněné propuštění z vězení svého klienta – milionáře Tomáše Maliny.

„No, hele, ale dej to, polož to na podatelnu,“říkal soudce Novák. „Už je,“odpoví advokát Doucha. „Už je, jo? V kolik jsi to podal?“zajímal se Novák.

„V sedm třicet,“říká Doucha. „Dobrý, dobrý,“reaguje Novák. „Tak už není potřeba jinak?“ujišťuje se Doucha.

„Ne, všechno v pořádku,“uzavřel to Novák.

Podle obžaloby soudce Novák právě obešel systém přidělován­í žádostí o podmíněná propuštění soudu v Chomutově tak, aby případ Douchova klienta dostal zrovna on. Jinak se přiděloval­y spisy mezi soudce v pořadí, v jakém přicházely na soud. Policisté i žalobce se domnívají, že náhodě se dalo pomoct, stačilo vyčíhat ten správný moment.

A nejen to. Podle obžaloby Novák navíc instruoval Douchu, jak má žádost sepsat, a pak za to údajně dostal úplatek 80 tisíc korun. Kauzu včera začal řešit soud v Karlových Varech. Novák i Doucha veškerá obvinění odmítají.

„To jste se ptal i jiných advokátů, v kolik hodin podají žádost?“ptal se soudce Adrian Matúš. Novák odpověděl vyhýbavě: „To bylo z čisté zvědavosti.“A ono „dobrý, dobrý“podle svých slov řekl v telefonátu proto, aby hovor ukončil, neboť měl moc práce.

Také Doucha odmítl, že by chtěl, aby případ řešil právě jeho kamarád Novák. „Mně bylo jedno, kdo to řeší. Nešlo o Nováka, ale o to, aby žádost byla mezi prvními a stihla se vyřídit tak, aby byl klient do Vánoc doma, jak chtěla jeho rodina,“vysvětlova­l.

Vše začalo v prosinci 2015, kdy Malina žádal o propuštění poprvé. Jenže předchozí advokát opomenul uvést v žádosti důležitou okolnost: Malina nenastoupi­l do vězení dobrovolně, odvolával se na své špatné zdraví a do cely ho eskortoval­a až policie. Soudce Novák proto žádosti nevyhověl.

Záruka od nohejbalis­tů

Případu se chopil Doucha a následoval­o množství telefonátů a schůzek s Novákem, jenž mu radil, jak má žádost sepsat. Proč? „Byl to kamarád,“řekl Novák. „A chtěl jsem mít v pořádku spis,“dodal.

Podle pravidel by Malina musel čekat s další žádostí půl roku, proto byli do hry přibráni sportovci, kteří se za Malinovu úspěšnou nápravu zaručili. Konkrétně nohejbalov­ý oddíl z Prahy, pro nějž – jakožto zájmové sdružení – lhůty neplatí.

A tak v 7.30 14. prosince šla na soud druhá žádost a dostal ji na starost Novák. Jenže Doucha udělal chybu – žádost poslal za Malinu a oddíl jen zmínil. Navíc zapomněl připojit protokol z jednání výboru klubu. S tím ovšem poradil Novák a žádosti nakonec 7. ledna vyhověl. „Byly splněny všechny podmínky,“řekl.

O dva dny později se oba setkali v kavárně u Prahy a ze schůzky si Novák odvezl 80 tisíc korun. Podle žalobce šlo o úplatek, Novák ale tvrdí, že peníze měl u sebe už před schůzkou. Prý je vezl ženě, které vracel peníze kvůli neuskutečn­ěnému prodeji bytu. Policie u ní později opravdu peníze našla.

„Žádný úplatek jsem mu nedal,“prohlásil včera před soudem Doucha. „Ten den za mnou jezdili policajti od rána. Kdybych vzal úplatek, byl bych blázen,“řekl Novák. „Nic jsem nezmanipul­oval, obejít systém přidělován­í žádostí ani nejde,“doplnil. Soud bude pokračovat v únoru.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? U soudu Advokát Josef Doucha (vlevo) a soudce Ivan Novák, který mimo jiné propouštěl z vězení i Alexandra Nováka.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA U soudu Advokát Josef Doucha (vlevo) a soudce Ivan Novák, který mimo jiné propouštěl z vězení i Alexandra Nováka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia