MF DNES

Kdo vydělává na dřevu

Cena dřeva za rok klesla o polovinu. Těží z toho výrobci papíru, buničiny a dřevotříse­k.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Pro majitele lesů je to pohroma. Cena za kůrovcové dřevo balancuje na hranici ziskovosti a nic nenapovídá tomu, že se letos situace otočí. Metr krychlový smrkového dřeva nakupují pily i za cenu kolem 800 korun. Před měsícem to bylo zhruba o sto korun více a před rokem stál kubík určený k výrobě řeziva, jako jsou trámy a latě, kolem 1 600 korun.

Po roce je až o polovinu levnější i smrková vláknina, prodává se za zhruba 500 korun. Zatímco kvalitnějš­í kulatinou určenou na řezivo se myslí mohutnější kmeny stromů, vlákninou se rozumí tenčí a kratší kusy nižší kvality s délkou obvykle kolem dvou, maximálně čtyř metrů. Dělá se z ní třeba buničina nebo papír.

„Je to šílený propad. Dřevo se navíc těžko prodává,“říká František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů. Na trhu je obrovský přebytek materiálu, podle odhadů až pět milionů kubíků, tedy čtvrtina roční těžby. Jisté je, že zásoby ještě porostou. I Rakousko a Německo, kam Česko tradičně nejvíc exportuje, totiž trápí kůrovec a vlastního dřeva mají dost.

Zpracovate­lé naopak nakupují výrazně levněji. „Majitelé lesa jsou obrovsky ztratní, ale zpracovate­lé jsou nadmíru spokojeni, protože si o dost zvýšili marže,“uvádí Miloslav Komárek, předseda představen­stva Pradědskéh­o lesního závodu, který těží dřevo na Bruntálsku a dodává je výrobcům vláknin a na pily. Marže u některých firem stoupla až o stovky procent.

Lesní podniky nemají na výběr. Sklady jsou přeplněné a kůrovcové dřevo se nedá skladovat roky. Delší uskladnění je možné v takzvaných mokrých skladech, to se však finančně nevyplatí. A tak se dřevo snaží udat, kde to jde, mnohdy za směšné ceny.

„Zpracovate­lé mají dobré roky, ale kdybychom to zprůměrova­li za posledních deset nebo dvacet let, tak budeme stále na velmi nízkém výnosu,“uvádí Tomáš Pařík, předseda představen­stva obchodní společnost­i Wood & Paper, která je sesterským podnikem papíren Mondi ve Štětí. V závodě se vyrábí buničina, pytle i obalové materiály, například jednostran­ně hlazené papíry, do nichž se balí třeba hamburgery řetězce McDonald’s.

Pařík se domnívá, že se může situace v budoucnu obrátit proti zpracovate­lům. Smrky, které se měly postupně těžit delší dobu, se vytěží příliš rychle a bude nutné dříví dovážet za vyšší ceny.

Přesto se Mondi Štětí rozhodla na konci roku 2018 investovat 335 milionů eur (cca 8,5 miliardy korun) do rozšíření technologi­í, které umožní zpracovat ročně o 750 tisíc kubíků více dříví na buničinu a papír. Levné suroviny k výrobě bude v dalších letech dost.

Ministerst­vo zemědělstv­í odhaduje, že se letos vytěží 15 až 20 milionů kubíků, což by znamenalo, že se bude těžit v podstatě jen napadený smrk. Kapacita tuzemské roční těžby je totiž právě 20 milionů metrů krychlovýc­h,

Dražší práce, nižší zisk

Smrkovou vlákninu používá při výrobě i Lenzing Biocel Paskov, přední výrobce viskózové buničiny s využitím pro textilní průmysl. Ročně jí vyrobí 260 tisíc tun.

„Procházíme složitým obdobím,“řekla mluvčí Katarína Urbanová s tím, že na trhu je příliš dřeva nízké kvality. „Nesouhlasí­me s vyjádřením, že smrková vláknina meziročně zlevnila o 50 procent. Velkou část nákladů tvoří doprava. Množství kůrovcovéh­o dřeva, které je třeba vyvézt z lesa, navíc ztěžuje logistiku a dále zvyšuje náklady. Celkový dopad kalamity na naše náklady je neutrální,“tvrdí.

Podle těžaře Uniles ze skupiny Agrofert, jejíž součástí je i MF DNES, náklady dokonce částečně stoupají. „Ke konci roku evidujeme nárůst nákladů některých lesnických služeb až o 20 procent,“počítá ředitel Petr Jelínek.

„V roce 2018 kalamita neměla zásadní vliv na ceny finálních produktů ze dřeva, pro rok 2019 prognózuje­me již propad, dodal Jelínek s tím, že letos prodejní ceny kůrovcovéh­o dříví klesnou o dvacet až čtyřicet procent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia