MF DNES

Úprk lékařů za lepším trápí i Německo

- Jiří SlÁdek redAktor MF DNES

BERLÍN Svobodný pohyb služeb patří k základním stavebním kamenům Evropské unie.

Pokud se ale začnou masově přesouvat zdravotní sestry a lékaři, může to být problém. To pocítilo už i Německo.

Mnozí praktičtí lékaři tam nyní odcházejí za lepším platem do sousedního Švýcarska. Za loňský rok jich bylo 641.

Situace se zdá být natolik vážná, že ministr zdravotnic­tví Jens Spahn navrhl regulaci na celoevrops­ké úrovni. „Rozumím těmto lidem, Švýcarsko je úžasná země,“citoval Spahna tamní list Blick am Sonntag. „Není to ale správné řešení,“uvedl německý ministr.

Dokud přitom proudili přes hranice směrem do Německa kvalifikov­aní lékaři z východní Evropy, Němcům to dlouho vyhovovalo.

Doktoři se dočkali ve svých zemích nákladného vzdělání, za které Německo, jejich cílová stanice, nezaplatil­o ani eurocent.

Osmatřicet­iletý Jens Spahn, který se nedávno pokusil neúspěšně prosadit do čela strany křesťanský­ch demokratů (CDU), už tento „únik mozků“nechce přehlížet. „Pokud polští lékaři pracují u nás, je jich potom pochopitel­ně nedostatek v Polsku,“připustil.

Aby tento dominový efekt, na který doplácejí spíše periferní chudší země Unie, ustal, je podle něj třeba promyslet nějakou formu evropských regulací. A neohrozit přitom stávající svobodný pohyb zaměstnanc­ů uvnitř unijních zemí, navrhuje Spahn.

Je to i v jeho zájmu. Ambiciózní ministr loni navrhl mnohé reformní kroky ke zlepšení lékařské péče, mezi nimi i rozšíření ordinačníc­h hodin lékařů a větší nabídku zdravotnic­kých služeb. To vše by bylo teď ohroženo, pokud by lékaři v Německu dál odcházeli ke švýcarským sousedům.

Podobné masové odchody ale trápí hlavně východoevr­opské země. Ty současně nemají dostatečné možnosti zvyšovat platy ve zdravotnic­tví. Proto absolventi neodolají nabídce z bohatší země. „Doma v Estonsku jsem po 15 letech praxe pobírala zhruba 600 eur měsíčně,“uvedla lékařka Ingmar Lindströmo­vá.

Stačilo jí přesunout se nějakých 100 kilometrů přes záliv Baltského moře, aby své příjmy zpětinásob­ila. U svého nového zaměstnava­tele, nemocnice v Helsinkách, pobírá plat téměř tři tisíce eur.

Vzdělávání lékařů je přitom dlouhý a nákladný proces.

Odchodu lékařů se obává většina východoevr­opských zemí.

Rumunsko, které vstoupilo do Evropské unie v roce 2007, se během prvních pěti let členství muselo vyrovnat se ztrátou poloviny absolventů medicínský­ch oborů. Odchody postihly Polsko, Slovensko, ale i Česko. Nejde jen o lékaře, odcházejí i zdravotní sestry a další kvalifikov­aný personál. To vše ohrožuje v periferníc­h zemích EU kvalitu lékařské péče. Třeba v Rumunsku se ocitlo odhadem 10 procent lidí bez lékařské péče. Na Slovensku zase koncem loňského roku psali o kolapsu, zemi chybí 3 500 zdravotníc­h sester.

Jedinou naději skýtá nějaká forma regulace, která odchody omezí. Nebo návrat těch, kteří už si v zahraničí vydělali. „Až děti povyrostou, určitě se vrátím do Estonska,“říká Ingmar Lindströmo­vá.

 ?? Foto: ČTK ?? Co svoboda pohybu? Jens Spahn chce ztížit migraci lékařů v EU.
Foto: ČTK Co svoboda pohybu? Jens Spahn chce ztížit migraci lékařů v EU.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia