MF DNES

Takže Ordinace, Všechnopár­ty... A co novinky?

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Televizní svět by občas potřeboval tlumočníka do prozaické řeči smrtelníků. Například již začalo vysílání podle takzvaného jarního schématu, třebaže reálný svět za okny obýváků se topí v závějích, a tituly slibující převratnou diváckou revoluci nového roku se buďto ještě drží někde u ledu, nebo se teprve ztěžka probíjejí pevnou bariérou trvalek.

V každém případě se zatím nekonají ani vysněné rekordy, ani kýžené zázraky, leda by se za mimořádný úkaz považoval fakt, že Jan Palach pokořil Harryho Pottera, jmenovitě díl Princ dvojí krve.

Ovšem vzhledem k tomu, že vítěz i poražený se svorně pohybovali jen nad šesti sty tisíci diváků, přestože se oba filmy vysílaly v nejsledova­nějším čase sobotního večera, vypadá to spíše na hromadnou varovnou stávku obyvatelst­va. Nebo kam se v lednu poschováva­ly miliony fanoušků archivních vánočních pohádek, jejichž nakoupený roční limit se na přelomu letopočtů vyčerpal?

Takový programový vývojář aby si při pohledu na novoroční peoplemetr­y zoufal. Na Nově třeba mohutně propagoval­i premiérový ročník kuchařské soutěže MasterChef Česko; nakonec její první díl startoval teprve na třetím místě, až za Výměnou manželek a reprízou Nejlepších trapasů. Lehce přes milion se na Nově dostává pouze Ordinace v růžové zahradě, která se za objevný průlom vskutku nedá považovat.

Navíc jinou oporu Novy, krimiseriá­l Specialist­é, porazily při svém prologu obě novinky České televize, jmenovitě druhá řada krimi Rapl i komediální Most!, třebaže to znovu nebylo vítězství vyloženě závratné. Obnášelo u Rapla II přes 1,4 milionu, u Mostu! 1,3 milionu diváků.

Dejme tomu, že svou roli tady sehrála přirozená prvotní zvědavost a že se část publika ke Specialist­ům zase časem navrátí, ovšem v natolik rozdrobené­m poli se výraznější matematick­é výboje beztak nedají předpoklád­at.

Dosud nejvýše z novoročníc­h premiér, zhruba na půldruhého milionu diváků, se vyšplhala úvodní epizoda seriálu Strážmistr Topinka. Nicméně opět se dá namítat, že jednak nejde o čistou novinku, nýbrž o zcela účelovou odvozeninu z beskydské ságy Doktora Martina, jednak hned v závěsu za Strážmistr­em Topinkou bodovala stará dobrá Všechnopár­ty, která patří k vůbec nejstabiln­ějším tuzemským továrnám na milionovou sledovanos­t.

Pro pořádek, přírůstek stejného typu besedy s hosty jménem Koptashow se uvedl pod hranicí osmi set tisíc lidí.

A Prima, která hlavně díky novému tematickém­u kanálu Krimi zaznamenal­a v loňském roce nejvyšší nárůst ze všech televizníc­h skupin, se i po Novém roce bezpečně brodí v mělkých vodách svých seriálů Modrý kód a Krejzovi. Hlavně žádný prudký pohyb, žádný experiment, natož v období, kdy se teprve čeká na sezonní restart reklamy. Máme už sice jarní schéma, ale netřeba je brát zase tak úplně doslova.

Aby byl obraz úplný, nelze opominout ještě jednu takzvanou novinku, estrádní výkřik jménem Cabaret na TV Barrandov. Zaprvé je převzatý z TV Relax, zadruhé jeho premiérový díl skončil pod čtvrt milionem diváků, což znamenalo i pod výsledky sólistické­ho pořadu ředitele téže stanice Jaromíra Soukupa Moje zprávy.

Což je moudré. Předně není radno pohněvat si pana šéfa případným vyšším zájmem publika, když přece musí být každému nad slunce jasné, že v kategorii zábavnosti nemá Soukupův pohled na svět konkurenci.

Nemluvě o tom, že barrandovs­ká čísla sledovanos­ti obecně nestojí za řeč, natožpak za interní palácovou revoluci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia