MF DNES

Parcely pro okruh koupí stát, má lepší možnosti

-

PRAHA Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a zástupci hlavního města se včera shodli na zahájení výkupu pozemků pro úsek 511 Pražského okruhu. Ten má na okraji metropole propojit dálnice D1 a D11. Územní rozhodnutí pro stavbu chce stát získat ještě letos, a to včetně vyřešení případných odvolání.

Dohoda je nyní taková, že Ředitelstv­í silnic a dálnic vykoupí pozemky přímo pod plánovanou komunikací a magistrát ty okolo, kde mají vzniknout pásy zeleně, které zmírní hluk pro okolní obyvatele. Ministr Ťok po společné schůzce ale uvedl, že stát bude vykupovat větší podíl pozemků pro tzv. ochranná pásma kolem budoucí komunikace.

„Dneska jsme se dohodli, že uděláme dodatek k memorandu, na základě kterého bude Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) schopno vykupovat větší podíl pozemků a ty potom předá Praze tam, kde budou potřeba kvůli dalším zeleným plochám a ekologický­m opatřením,“uvedl ministr po jednání.

Více možností samosprává­m

Ťok popsal, že stát má při výkupech výhodnější pozici, protože okruh spadá pod zákon o liniových stavbách. Zároveň uvedl, že připadá v úvahu také možnost novely zákona, která by umožnila zákon využít i jiným než státním subjektům, například právě samosprává­m, tedy i magistrátu.

Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) řekl, že jednání považuje za úspěch, že výkupy pozemků začnou už předtím, než bude ke stavbě vydáno platné územní rozhodnutí.

„Je vidět, že jak pro nás, tak pro ministerst­vo dopravy je tato stavba prioritou,“uvedl. Pozemků, které bude vykupovat Praha, je podle náměstka zhruba sto padesát.

„Minulý týden jsem se sešel se starosty všech dotčených městských částí a požádal jsem je, aby nám v rámci svých sousedskýc­h vztahů pomohli například s dohodami s jednotlivý­mi majiteli,“uvedl.

Doplnil, že starostové mu vyšli vstříc a sami už se s majiteli pozemků scházejí. Scheinherr je proto ohledně postupu výkupů optimistic­ký.

Strany se podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) dohodly na pravidelný­ch měsíčních schůzkách. Jednou za dva měsíce by se pak konala větší schůzka na úrovni politiků, kde by se řešily stavby, na kterých Praha a stát spolupracu­jí. „Je to vlastně nastartová­ní spolupráce,“řekl Hlaváček. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Pod zemí Na plánované trase budou i dva tunely.
Foto: MAFRA Pod zemí Na plánované trase budou i dva tunely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia