MF DNES

Pečující osoba musí zvládat spoustu rolí

Lidé, kteří pečují o své stárnoucí rodiče či partnery, mají velmi málo času a sami se často potýkají s psychickým­i potížemi. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Senioři si nejčastěji přejí zestárnout doma v prostředí, na které jsou zvyklí. Když už nejsou zcela soběstační, potřebují pomoc. V takových případech nastupují na řadu rodinní příslušníc­i – nejčastěji partneři či děti. Pro ně samotné je to ovšem také velká psychická zátěž.

„Rodinný pečující si často říká: Až mi tento blízký člověk odejde, tak jsem na řadě i já,“popisuje Jitka Zachariášo­vá, ředitelka organizace A–doma, která zajišťuje osobní asistenci, komunitní centrum na Praze 4 a rovněž poradenstv­í pro rodiny, jež se v této situaci ocitly.

Dá se zvládat péče doma například o člověka, který potřebuje už nepřetržit­ou péči?

Péče se doma dá zvládat, ale je potřeba kombinovat formální a neformální péči. Pečující by měli využít potenciál rodiny. Radím jim, aby si sestavili personální plán, ve kterém bude stát, kdo pečuje v jakou hodinu a o co se stará. Měli jsme tady jednu rodinu, ve které syn pracoval ve vysokém top management­u v jedné nadnárodní společnost­i, druhý měl také vysokoškol­ské vzdělání a sestra byla v důchodu a péči si rozdělili způsobem, že jeden platil, druhý obstarával nákupy, domácnost a podobně a třetí se staral o maminku v noci. A dodržovali to dlouhá léta. To se mi velmi líbilo. A vedle personální­ho zabezpečen­í by si měly rodiny udělat tabulku s finančním zabezpečen­ím. Často tyto banální věci lidi vůbec nenapadne a řeší to nahodile, jak to přijde, a pak jsou vyčerpaní.

Máte pocit, že lidé nejsou v tomto ohledu dost pragmatičt­í?

Na to má vliv spousta věcí. Vůbec nikoho neodsuzuji, protože člověk sám nemůže vědět, jak by se zachoval v některých situacích. Někdo pečuje o své blízké až do konce v domácím prostředí, i když ho to stojí hodně peněz. Měli jsme tady případ, kdy se člověk zadlužil a dluhy splácí doteď, i když ta péče skončila už před mnoha lety. Jednoduše chtěl maminku dochovat v domácím prostředí, tak se o ni staral. V jiných rodinách to zase chodí jinak a zajistí rodičům místo v nějakém domě s pečovatels­kou službou. My pracujeme s tím, že máme klienty a jejich rodiny, které chtějí pečovat o své blízké v domácím prostředí. Když profesioná­lní péči a pomoc blízkých nezvládají, rodiny jsou nuceny zvolit pobytové zařízení.

Roste počet lidí, kteří mají alzheimera. Jak se žije jejich rodinám?

Velmi těžko. Říká se, že těch lidí je v Česku 150 tisíc, ale myslím si, že jich je víc a nemají to diagnostik­ované. U lékařů mohou narážet i na to, že jim řekne: Co byste čekal v osmdesáti letech. Ale v dnešní době tento člověk může žít ještě patnáct nebo dvacet let. Nejstarší paní, o kterou jsme pečovali, bylo 104 let. Měli jsme ji v péči asi 10 let. A často pak slýcháme od lidí: Nejdřív jsme pečovali o mé rodiče, teď pečujeme o rodiče mé manželky, je nám sedmdesát a my jsme z toho unavení a vyčerpaní a někdy jsme na zhroucení. Spousta rodinných pečujících končí na antidepres­ivech. Rodinný pečující si často říká: Až mi tento blízký člověk odejde, tak jsem na řadě i já.

Co rodiny vnímají jako největší problém?

My v současné době poskytujem­e 32 tisíc hodin přímé péče v Praze a Středočesk­ém kraji. Jedná se o osobní asistenci, což je terénní sociální služba. Také přicházíme do rodin v rámci projektu Dva životy – Praha, který je určen rodinným

pečujícím, a snažíme se jim poradit. Setkáváme se s tím, že rodiny nemají dostatek informací. Nevědí, že existuje příspěvek na péči. Někdy to sice vědí, ale od známých slyšely, že je administra­tiva s tím tak složitá, že o něj nechtějí žádat. Teď jsem byla v rodině, kde nechtěli žádat o vyšší stupeň příspěvku na péči, poněvadž jim na úřadě řekli, že jej stejně nedostanou. Ale to je jen subjektivn­í názor úředníka. Příspěvek na péči se hodnotí podle deseti bodů, které jsou dány zákonem o sociálních službách, a člověk k tomu musí doložit od lékaře potvrzení o zdravotním omezení a tak dále.

Takže rodiny nemají dostatek informací?

Nedá se říct, že by neměly dostatek informací, často jsou ale neúplné. Rodiny jim nerozumí, neznají systém zdravotníc­h a sociálních služeb a komu by bylo příjemné se pořád doptávat. Úřednice člověku i poradí, ale když si nedělá poznámky, tak si všechny informace nezapamatu­je. Podle mě to není systémová chyba, vždy záleží na jednotlivý­ch lidech.

Takže rodiny tápou?

Ano, a často dostanou spoustu papírů, kterým nerozumí. Ale při laické péči toho musejí hodně zorganizov­at. Musí svého blízkého doprovázet k lékaři. U lékaře stráví tři až čtyři hodiny, musí zajistit také domácnost svých rodičů, zkoordinov­at služby a pak je v závěru ještě to pečování. Rodinný pečující musí zvládat spoustu rolí a přebírá za svého blízkého zodpovědno­st. Když u něj dochází k nějaké kognitivní poruše (poruchy paměti, demence, zmatenost, pozn. red.), převezme i rozhodovac­í roli. Informace nenajdou na jednom místě. Na úřadu práce se člověk dozví, že má nárok na příspěvek na péči, ale už mu nikdo nesdělí, že má nárok na kompenzačn­í či inkontinen­ční pomůcky. A zjistit informace stojí čas, kterého oni mají hrozně málo.

Ve vašich projektech, kde se zaměřujete i na poradenstv­í v rodinách, jste se musela setkat s mnoha lidskými příběhy. Kdo se na vás například obrací?

Nezaměřuje­me se jen na lidi, kteří pečují o své stárnoucí rodiče, ale potkali jsme třeba rodinu, která pečovala o dvacetilet­ého chlapce s autismem. Rodina se skládala z matky samoživite­lky a dcery, která vycházela ze základní školy. Pomáhala jim rovněž babička s dědečkem. Také jsme se setkali s rodinou, která se chystala na to, jak pečovat o syna po autonehodě.

Dnes se mluví o problému sendvičové generace, což je generace, která na jednu stranu pečuje o docela malé děti, a na druhou stranu o své stárnoucí rodiče, je těžké tohle skloubit?

I generace žen, kterým je 35 nebo 40 let a pečují například o své onkologick­y nemocné rodiče, jsou podle mě sendvičová generace. Tyto ženy to mají ještě těžší, poněvadž mají manžela, nastartova­nou kariéru, opravdu malé děti a onkologick­y nemocné rodiče. Složité to mají také manželské páry ve vysokém věku, kteří o sebe pečují navzájem. Příkladem je typicky paní, které je osmdesát let a stará se o svého podobně starého manžela. Žena má většinou lehčí problémy s pohybovým ústrojím a trochu nadváhu, manžel je sice čiperný, ale má demenci. A to je třaskavá bomba, protože žena často těžko chápe, co demence obnáší.

Jak to?

Stěžuje si, že svému muži řekla, ať jde do ložnice a tam položí kabát na postel, a on to neudělá. A žena je unavená a domnívá se, že to dělá naschvál. Jenže on si skutečně danou informaci nepamatuje. Ale pro ni je to únavné. V takovém případě musíte dávat krátké příkazy typu: Běž do ložnice a jít za ním, sundej sako, dej sako na ramínko. Pak bude tyto příkazy schopen splnit, ale třífázovou větu nezvládne.

Bavíme se tady hlavně o pečujících, ale co oceňují senioři?

V rámci terénní sociální služby je asistentka pro seniora prodloužen­ou rukou a zároveň mu zpříjemní den. Nejhorší je rodičům pustit televizi na celý den. To je pasivní přijímání informací. Seniorovi je smutno a s televizí si nepopovídá. Ztrácí možnost, aby vedl rozhovor a vybavoval si slova. Když za ním přijde pomocník, tak ho nutí také k mentální aktivitě.

S čím nejvíce potřebují pomoci?

Senior potřebuje pomoc s osobní hygienou, doprovodit do koupelny a podobně. Pak potřebují drobnou pomoc v domácnosti. Důležitá je mentální a fyzická aktivizace seniora. Dokud bude člověk posilovat spodní část těla, aby se udržel na nohou, tak je v nějaké míře schopný se o sebe postarat, dojít si na toaletu a to je pro něj důležité. Asistentka může jít třeba s penzistou na procházku a podobně.

Co tady v péči chybí?

Podle mě technologi­e, které by umožnily život seniorovi v domácím prostředí. Tím myslím nejen úprava bytů na bezbariéro­vé, ale také asistivní technologi­e – senzory a podobně. Když například zavoláte mamince a ona nezvedá telefon, mít možnost zkontrolov­at, co s ní je. Lidská síla je omezená a tohle by velmi pomohlo.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nešťastné papírování Ředitelka organizace A-doma Jitka Zachariášo­vá se domnívá, že rodiny, které se chtějí starat o své blízké, často nemají přehled o tom, na jaké příspěvky mají nárok.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nešťastné papírování Ředitelka organizace A-doma Jitka Zachariášo­vá se domnívá, že rodiny, které se chtějí starat o své blízké, často nemají přehled o tom, na jaké příspěvky mají nárok.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia