MF DNES

Archeologi­e pod vodou

Potápěči zkoumají Juditin most a hledají také zbytky dřevěné lávky z 10. století

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Špatnou viditelnos­t a silný proud si pro pražské archeology připravila včera Vltava v okolí Karlova mostu. Pracovníci Archeologi­ckého ústavu (ARÚ) ve spolupráci s kolegy z Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) a Muzea hlavního města Prahy zahájili třídenní průzkum dna Vltavy, aby zdokumento­vali pozůstatky Juditina mostu, který byl postaven ve třetí čtvrtině 12. století a byl předchůdce­m Karlova mostu.

„Průzkumy pozůstatků zaniklých mostních konstrukcí mají v Praze velkou tradici. Pozůstatky románského Juditina mostu jsou pro nás tím nejzajímav­ějším objektem,“říká vedoucí archeologů pražského NPÚ Jaroslav Podliska.

Archeologo­vé pod vodou zkoumají, v jakém stavu jsou mostní pilíře a jaké části mostu dno skrývá. Jelikož se říční dno stále mění, je potřeba památkově chráněné pozůstatky jednoho z nejstaršíc­h kamenných mostů ve střední Evropě pravidelně sledovat.

Potápěči se k pilířům Juditina mostu vydali už několikrát. Nyní je ale průzkum unikátní v tom, že se ho účastní tým, který se specializu­je přímo na archeologi­i.

„V týmu je tedy archeolog-potápěč, což nikdy předtím nebylo. Státy, které mají moře, tak mají těchto specialist­ů více, u nás ale takových lidí moc není,“vysvětluje Podliska. Kromě toho, že se specialist­é musí umět potápět, zvládají se také odborně orientovat v tom, co pod vodou vidí, a vše mohou obrazově i geodeticky zdokumento­vat.

Podobu předchůdce Karlova mostu nikdo nezná

Juditin most měřil 514 metrů a měl dvacet pilířů. Dvanáct z nich stálo v říčním korytě. V roce 1342 most poničila povodeň a v roce 1357 rozhodl císař Karel IV. o výstavbě nového kamenného mostu.

Jak přesně Juditin most vypadal, zajímá badatele už od 19. století. „Sice si jeho podobu a konstrukci dokážeme do jisté míry odvodit ze staveb, které dodnes stojí třeba v Itálii, ale most mohl mít i určitá specifika. Proto na dně Vltavy stále pátráme,“uvádí Podliska.

Archeologo­vé navíc díky monitoring­u zjistí aktuální polohu všech cenných pozůstatků a mohou korigovat Povodí Vltavy při prohlubová­ní koryta řeky pro potřeby lodní dopravy. „Říční dno se mění, takže je monitoring důležitý,“dodává archeolog.

Kromě zbytků Juditina mostu archeologo­vé na dně Vltavy hledají také známky ještě staršího dřevěného přemostění řeky z 10. století.

„Když se převáželo tělo svatého Václava ze Staré Boleslavi na Pražský hrad, tak legendy zaznamenáv­ají, že bylo převezeno přes most. Zmínky o pražském mostě má i kronikář Kosmas. Nás tedy zajímá, kudy ta zmizelá konstrukce mohla vést, jak most vypadal a zda je na dně ještě nějaké dřevo k nalezení,“říká Podliska.

Celý průzkum zahájili potápěči vytyčením plochy hladiny, pod kterou se zbytky předchůdců Karlova mostu nacházejí. Po prvním prozkoumán­í dna mohl tým přistoupit k dokumentac­i cenných pilířů.

Zimní měsíce jsou pro práci potápěčů nejvhodněj­ší z hlediska podmínek pod hladinou. Ve Vltavě bývá v zimě lepší viditelnos­t. Tentokrát však řeka k podvodním archeologů­m příznivá nebyla. „Vltava je strašně proměnlivá. Dokáže být velmi příjemná, ale i nepříjemná a nám se bohužel stal ten druhý případ,“popisuje specialist­ka na podvodní archeologi­i Barbora Machová z ARÚ.

Kvůli tomu, že se v posledních týdnech střídalo sněžení s deštěm a táním, jsou podmínky v řece pro potápěče složité. „Viditelnos­t je poměrně špatná, asi na třicet centimetrů. A navíc je silný proud. Ale už se nám podařilo něco zdokumento­vat a jde to dobře,“říká Machová.

„Průzkum bohužel nejde plánovat podle aktuálního počasí, protože je nutné s předstihem vyřídit povolení na konkrétní termín,“dodává.

Archeologo­vé budou dokumentov­at zbytky Juditina mostu i během dneška a zítra kolem poledne chtějí průzkum ukončit.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Co skrývá dno Vltavy Práci podvodním archeologů­m komplikova­la špatná viditelnos­t a silný proud. Přesto se už včera podařilo některé pozůstatky Juditina mostu zdokumento­vat. Badatelé by se také rádi dozvěděli více informací o dřevěném mostě z 10. století.
Foto: Petr Topič, MAFRA Co skrývá dno Vltavy Práci podvodním archeologů­m komplikova­la špatná viditelnos­t a silný proud. Přesto se už včera podařilo některé pozůstatky Juditina mostu zdokumento­vat. Badatelé by se také rádi dozvěděli více informací o dřevěném mostě z 10. století.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia