MF DNES

Z kamionů padá led. Může i zabíjet

Dopravní firmy a stát se hádají, kdo postaví sněhové rampy.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Jaroslavu Staňkovi z jihočeskéh­o Jindřichov­a Hradce rozbil kus ledu, který odlétl ze střechy návěsu kamionu, čelní okno na jeho voze. Řidič s náklaďákem ujel a Staňkovi nezbylo než si opravu zaplatit sám. „Od kamionu odlétával sníh poměrně dlouhou dobu. Najednou ale přiletěl kus ledu a prorazil mi čelní okno. Byla to taková pecka, že jsem se lekl, zastavil u krajnice a kamion odjel. Myslím, že ani netušil, co se za ním stalo, ale mě to stálo deset tisíc korun za opravu,“vypráví o letošní nehodě Staněk.

Šofér kamionu porušil zákonem danou povinnost omést před jízdou auto od sněhu a ledu. Profesioná­lní řidiči nákladních aut si však stěžují, že toto ustanovení vyhlášky nemůže spolehlivě splnit nikdo z nich, protože v celé zemi je jen jedna jediná rampa, na kterou lze vylézt a omést z auta sníh. „Když vyjíždím z firmy, tak tam auto očistit mohu, protože tam vlastní rampu máme. Nicméně jakmile stojím někde na odpočívadl­e a vyjíždím z něj, nemám jak sníh z návěsu dostat. Vylézt nahoru nelze, nehledě na to, že bych porušil bezpečnost práce, protože to už je práce ve výškách,“říká Štefan Lechermaye­r. Na firmě to řeší také svérázně – šofér si stoupne na palety, které do čtyřmetrov­é výšky vyzvedne vysokozdvi­žný vozík...

Nuceni porušovat zákon?

Kdyby je však při tomto přistihl inspektorá­t práce, měli by problém. „Zaměstnava­tel musí zaměstnanc­i připravit bezpečné podmínky pro práci. Pokud by ometali návěsy kamionů, už by skutečně šlo o práci ve výškách, kde platí jiná bezpečnost­ní pravidla,“potvrzuje Lechermaye­rova slova mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia přitom upozorňuje, že se stačí inspirovat v zahraničí, kupříkladu v Rakousku, kde na odpočívadl­ech fungují desítky sněhových ramp. „V České republice je jediná – na dálnici u Rozvadova. Řidiči prostě nejsou schopni tuto zákonnou povinnost splnit, protože byť platí dva roky, stát nepřipravi­l podmínky pro plnění zákona“prohlašuje mluvčí Česmadu Martin Felix.

My ne, to oni

Rampa u Rozvadova je lehkou železnou konstrukcí, stála 250 tisíc korun. Ředitelstv­í silnic a dálnic loni slibovalo, že v rámci rekonstruk­ce dálničních odpočívade­l budou vybudovány další takové u dálnic D5 z Prahy přes Plzeň na českoněmec­ké hranice a na dálnici D1 z Prahy do Brna. Nevznikla však žádná. „Není to náš úkol ani povinnost, přesto jsme chtěli po Česmadu, aby nám vytipoval odpočívadl­a, kde by rampy mohly stát. Jejich aktivita však byla nulová, kromě toho ministerst­vo vnitra mělo připomínku, že každá taková lávka omezí kapacitu odpočívade­l,“tvrdí mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Česmad se brání, že on vytipováva­t žádná odpočívadl­a nemůže. „My obecně říkáme, že rampy by měly být zejména tam, kde je předpoklad častějších problémů, tedy na Vysočině a v horských oblastech,“oponuje mluvčí Česmadu Bohemia.

„Silniční zákon však hovoří jasně: za ometení sněhu z vozidla před jízdou je zodpovědný řidič, a to osobního i nákladního automobilu. Přitom řidiči kamionu by měli pamatovat, že zejména led na střeše plachty je smrtící zbraň,“varuje jeden z dopravních policistů.

Takže je to začarovaný kruh. Přitom za neometení vozidla hrozí vysoké pokuty. V Rakousku až pět tisíc eur, tedy v přepočtu až 130 tisíc korun, v Česku pak znatelně méně – do 2,5 tisíce korun. Poslední taková nehoda – nahlášená policistům – se stala minulé pondělí na Královéhra­decku v Kumburském Újezdu. Před obcí ve směru z Jičína na Novou Paku spadl z protijedou­cího náklaďáku obrovský kus ledu na Škodu Rapid. Autu promáčkl střechu, třiačtyřic­etiletému řidiči se naštěstí nic nestalo. Po kamionu nyní pátrají policisté. Je však jen otázkou času, kdy se to stane třeba na dálnici ve vysoké rychlosti. Následky pak mohou být fatální. Snad si to uvědomuje i ministerst­vo dopravy, které MFD napsalo: „Výstavba zmiňovanýc­h lávek (ramp) není povinností státu. Nicméně jsme v tomto ohledu připraveni řidičům vyjít vstříc.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Riziko Sníh a led na korbě kamionu mohou být velmi nebezpečné.
Foto: Profimedia Riziko Sníh a led na korbě kamionu mohou být velmi nebezpečné.
 ?? Foto: archiv a Policie ČR ?? Sněhové rampy V Rakousku mají řidiči kamionů k dispozici desítky ramp, na kterých mohou bezpečně odklidit sníh (nahoře). Upozorní je na ně dopravní značky (vlevo). Padající kus ledu je stejně nebezpečný jako kámen (dole).
Foto: archiv a Policie ČR Sněhové rampy V Rakousku mají řidiči kamionů k dispozici desítky ramp, na kterých mohou bezpečně odklidit sníh (nahoře). Upozorní je na ně dopravní značky (vlevo). Padající kus ledu je stejně nebezpečný jako kámen (dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia