MF DNES

OČKOVÁNÍ ZDARMA

Klíšťovka, neštovice, meningitid­a

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Pět týdnů ležela Andrea Brzobohatá v umělém spánku v nemocnici, zatímco jí lékaři postupně od kotníků amputovali obě nohy až nad kolena. Vděčí jim za záchranu života. Během jediného dne před osmi lety, kdy ji na výletě v Krkonoších začala bolet hlava a v krku, se z plného zdraví ocitla na hranici smrti. „V nemocnici mi podali antibiotik­a pět minut po dvanácté,“vzpomíná Brzobohatá. Postihla ji zrádná a nebezpečná meningokok­ová infekce. Postupuje velmi rychle a končit může poškozením mozku nebo smrtí.

Loni se podle dat Státního zdravotníh­o ústavu s touto infekcí u nás léčilo 68 lidí, o celých dvacet pět víc než o rok dříve. Deset lidí na ni zemřelo. Všechna úmrtí byla způsobena typy nemoci B a C, proti kterým existuje očkování.

Ministerst­vo zdravotnic­tví teď plánuje, že vakcínu proti meningokok­ovým infekcím zařadí mezi nepovinné, ale pojišťovno­u hrazené vakcíny – a možná bude takových vakcín více. „Kandidáti jsou čtyři: rotavirus (průjmová onemocnění), varicela (neštovice), meningokok­ové vakcíny a klíšťovka. Po různých diskusích se ukazuje, že to nejspíš bude meningokok nebo klíšťovka,“potvrdil informaci MF DNES náměstek ministra zdravotnic­tví a předseda České vakcinolog­ické společnost­i ČLS JEP Roman Prymula. Resort už o záměru jednal v rámci Národní imunizační komise (NIKO), ve které zasedají i zástupci zdravotníc­h pojišťoven.

Potřebujem­e chránit děti

Rozhodnutí padne do konce března, aby se změna v legislativ­ě projevila už v lednu 2020. Do té doby je nutné vyřešit ještě řadu nejasností. Třeba u klíšťové encefaliti­dy, proti které je u nás očkováno asi dvacet procent populace, není zřejmé, pro jakou věkovou skupinu by měla být vakcína hrazena. Nejrizikov­ější skupinou jsou totiž v tomto případě lidé nad 45 let. Děti jsou zase nejvíce ohroženy meningokok­ovými infekcemi a rotaviry. Záměr ministerst­va se líbí předsedkyn­i Odborné společnost­i praktickýc­h dětských lékařů ČLS JEP Aleně Šebkové. „Chceme chránit hlavně proti nejzávažně­jším onemocnění­m. Osobně za takové považuji onemocnění způsobená meningokok­y, takže s tím samozřejmě souhlasím,“říká lékařka.

Návrat očkování proti TBC?

V oblasti povinného očkování nejsou aktuálně plánovány změny, nicméně do budoucna nejsou vyloučeny. Například tuberkulóz­a by se mohla vrátit do souboru povinných očkování – pokud se tedy podaří dokončit vývoj nové vakcíny. „To opravdu může nastat,“potvrzuje tuto možnost Prymula s tím, že v případě jedné z vyvíjených očkovacích látek proběhly první zkoušky velmi dobře.

O jiné nadějné vakcíně se zmiňuje i Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). „Zkoušky vakcíny k prevenci recidivy TBC u dospělých se realizuje v Indii,“upřesnil MF DNES mluvčí WHO Gregory Hartl.

Proti tuberkulóz­e se u nás přestalo očkovat před devíti lety jako v jedné z posledních evropských zemí. Ale už předtím, v letech 1986 až 1993, probíhal ve Středočesk­ém, Východočes­kém, Jihočeském a Jihomoravs­kém kraji experiment, kdy plošná vakcinace novorozenc­ů

V budoucnu by mohlo být obnoveno povinné očkování proti tuberkulóz­e; pokud dopadnou dobře zkoušky nových vakcín.

byla nahrazena očkováním rizikových skupin. „Experiment byl úspěšný, bohužel zde vzniklo několik závažných reakcí, které narušily jednoznačn­é zhodnocení,“konstatuje vedoucí protiepide­mického odboru Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Petr Pazdiora.

Nyní se očkují jen rizikové děti, třeba z rodin, kde se nemoc dříve vyskytla, nebo děti pocházejíc­í ze zemí s vysokým výskytem nemoci.

Svět bez dětské obrny

Ke konci se v povinném očkovacím kalendáři blíží také dětská obrna. Od roku 1961 na ni neonemocně­lo u nás žádné dítě. „Až se nebude nikde vyskytovat žádný případ, bude se očkovat třeba ještě deset let a pak se to zruší,“vysvětluje Prymula. Nemoc se objevuje už jen v Afghánistá­nu a Pákistánu, loni tam bylo podle WHO zaznamenán­o méně než 30 případů. „Cílem je mít svět bez obrny do roku 2023,“dodává Oliver Rosenbauer z Globální iniciativy vymýcení obrny Světové zdravotnic­ké organizace.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia