MF DNES

Brexit: Londýn smetl dohodu

Britští poslanci odmítli dohodu o brexitu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Evropané snáze pochopí pravidla kriketu než to, o co britské vládě a parlamentu aktuálně jde. I proto je v Bruselu znatelný jeden stále silnější sentiment: určitá únava z celého brexitu a názor, „ať už to konečně máme za sebou“.

Ačkoli po většinu posledních dvou let zástupci Evropské unie stejně jako německá kancléřka Angela Merkelová nebo prezident Francie Emmanuel Macron při významných příležitos­tech Brity opakovaně ujišťovali, že své rozhodnutí opustit Unii mohou vzít zpět, i to se v poslední době mění.

Na rozdíl od dřívějška už totiž v Bruselu přestává platit, že Británie má do EU dveře stále otevřené dokořán. Nemá.

Británie se za poslední roky stala rozdělenou zemí, v níž proti sobě stojí dvě části populace: ti, kdo si nedokážou představit budoucnost mimo EU, a na druhé straně ti, kdo sní o návratu impéria, ovšem za hranicemi Unie. Z pohledu EU je to problém, do něhož se nechce výrazněji zapojovat.

„Musíme se soustředit na sebe, brexit už nám zabral příliš času,“řekl k tomu nedávno například Manfred Weber, vlivný evropský politik a jeden z horkých kandidátů na předsedu Evropské komise po končícím Jeanu-Claudu Junckerovi.

Hora dodatků

Po odloženém hlasování, které původně mělo proběhnout v polovině prosince, v poslední možný termín britský parlament konečně rozhodl o osudu komplexní dohody o téměř šesti set stranách, která stanovuje pravidla odchodu Británie z EU.

Hlasování samému však předcházel­a řada dodatků. Jeden z nich od vládních konzervati­vců například požadoval, aby takzvaná irská pojistka, která zaručuje klid na irské hranici, ale nepřímo také zvláštní režim pro Severní Irsko, trvala nejdéle do konce roku 2021. Liberální demokraté nechtěli nic menšího než nové referendum o odchodu nebo setrvání v EU. A skotští nacionalis­té Nicoly Sturgeonov­é pak navrhovali, aby se odchod z EU v případě odmítnutí dohody odložil do doby, než bude hotová nová smlouva. Svůj dodatek, podle něhož by odmítnutí dohody zároveň výrazně omezovalo neřízený odchod Británie z EU, takzvaný tvrdý brexit, naopak poslanec za opoziční labouristy Hilary Benn včera během dne stáhl. „Dodatek jsem stáhl proto, aby parlament mohl nepovedeno­u dohodu Theresy Mayové odmítnout,“zdůvodnil to Benn. Výsledek včerejšího hlasování měl být nezpochybn­itelný, „jasný a jediný“. Hlasovat o dodatku chce až dodatečně.

Co s druhým referendem

V Británii stále existuje možnost druhého referenda, byť prozatím jen velmi teoreticky. Tu zastávají především poslanci, kteří si přejí setrvání země v EU. Předpoklád­ají totiž, že druhé hlasování by dopadlo s opačným výsledkem než referendum v červnu 2016. To dlouhodobě ukazují i průzkumy veřejného mínění. Tato možnost by mohla nastat v případě, že Britové jednostran­ně stáhnou svou žádost o vystoupení z EU, tedy že anulují článek 50 Lisabonské smlouvy, který formálně aktivovali před necelými dvěma roky.

Unie je v otázce druhého referenda více ostražitá. V této hře totiž nemá téměř žádnou šanci vyhrát.

Zejména pro zastánce brexitu je tato možnost zcela „nedemokrat­ická“– a tento stín by automatick­y padl i na EU. Stále navíc existuje malá šance, že kampaň za odchod z EU zmobilizuj­e zbylé prostředky a know-how z předchozíh­o referenda a Brity navzdory událostem posledních let znovu přesvědčí, aby hlasovali pro odchod. Ani takový výsledek by image EU nijak nepomohl.

A v případě, že by Britové podle očekávání odhlasoval­i setrvání v Unii, by to pro Brusel znamenalo začátek další komplikova­né etapy, v níž by Britové nadělali víc zmatků než užitku.

Po letošních volbách do Evropského parlamentu se očekává posílení okrajových a populistic­kých stran, které se budou hlasitě vymezovat vůči fungování EU. Ty by s euroskepti­ckými Brity jen posílily.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Mayová na „Britanniku“Zvládne premiérka rozbouřené vody britské politiky?
Foto: Profimedia.cz Mayová na „Britanniku“Zvládne premiérka rozbouřené vody britské politiky?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia