MF DNES

Kdo vydělává na odpadu

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Během příštích patnácti let se má zásadně změnit osud odpadů z domácností. Do jaké míry, to se bude odvíjet od toho, jak důsledně bude Česko plnit evropské předpisy. Odpad z domácností nebude končit tak často na skládkách a změní se firmy, které z něj budou profitovat.

Prvním krokem je nastavení nových pravidel v české legislativ­ě. To se právě děje, neboť ministerst­vo životního prostředí připravuje nový zákon o odpadech.

Dle poslední studie Institutu pro udržitelný rozvoj měst a obcí (IURMO) utratí obce za odstranění odpadu zhruba devět miliard korun ročně. Částka jde přitom z poloviny z poplatků za popelnice a z poloviny z rozpočtu obcí.

Tyto peníze nyní inkasují zejména skládkovac­í firmy. Skládkován­í je totiž nejlevnějš­í způsob, jak se odpadu zbavit – „zahrabat“nevytříděn­é odpadky na skládku, následně ji rekultivov­at a odsávat metan je dnes levnější než je spálit ve spalovně, kterou prodražují technologi­e. Ať už jsou to kotle, nebo zařízení na čištění spalin.

Stát dnes skládkován­í zpoplatňuj­e 500 korunami za tunu uloženého komunálníh­o odpadu. Poplatek má však výrazně narůst, aby byly obce, které odstraňová­ní odpadů objednávaj­í a platí za ně, motivované s odpadem nakládat ekologičtě­ji.

Evropská unie žádá, aby Česko recykloval­o výrazně více než dnes. V roce 2025 by mělo recyklovat 55 procent odpadu, v roce 2035 dokonce 65 procent. Recyklace je přitom víc než dnešní třídění, protože ne všechno, co skončí v barevných popelnicíc­h, se dá využít. Odpad může být příliš znečištěný, některé druhy plastů zase nejdou na trhu na odbyt. Tento odpad pak končí na skládkách nebo v jedné ze čtyř spaloven, které ho přemění na elektřinu či teplo spolu se směsným odpadem z černých popelnic.

Na skládky navíc bude podle EU moci jít maximálně desetina odpadu z domácností, což si vynutí přerozděle­ní byznysu s odpadem. Otevře se prostor pro stavbu nových spaloven, dotřiďovac­ích linek a rozvoj recyklační­ch firem, které z odpadu udělají nové výrobky.

I ostatní odpadové společnost­i si ale chtějí svou část byznysu z odpadů udržet, takže navrhují zmírnit předpisy, aby mohly postavit svoje vlastní zařízení – takzvané úpravny odpadu. V nich by se mechanicky, prostředni­ctvím sít a magnetů, vytáhla z netříděnéh­o směsného odpadu část plastů, z nichž by se vyrobilo palivo pro cementárny a teplárny a malý podíl kovů. Ze zbytku by se odstranil nebezpečný metan a takto stabilizov­aný odpad by šel opět na skládku.

Za odstranění odpadu každopádně občané budou nadále platit ze svého a zbytek budou doplácet obce ze svých rozpočtů. O kolik víc to bude než dnes, to by mělo záležet na podobě zákona a na úsilí obcí třídit co nejvíce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia