MF DNES

Rath přišel k soudu s transparen­tem

-

PRAHA U Krajského soudu v Praze začalo včera jednání v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočesk­ého hejtmana Davida Ratha. Obžaloba viní devět lidí a osm firem z uplácení a manipulací při zadávání veřejných zakázek Středočesk­ého kraje a krajských nemocnic.

Rath před začátkem zopakoval, že žádné úplatky nebral. Ani v odposlešíc­h o tom podle něj nejsou důkazy. Bývalý hejtman také znovu upozornil na to, že se případ dostává k soudu až sedm let po pořízení odposlechů. „Za to by se měl někdo zodpovídat,“prohlásil. K soudu si proto přinesl transparen­t s obrázkem hlemýždě a nápisem „prokurátor“.

K soudu dorazila celá ústřední trojice kauzy – Rath a bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová se svým manželem Petrem Kottem. Také Kottovi obvinění z přijetí úplatku zásadně odmítají. „Obžaloba je založena na celé řadě nepravdivý­ch tvrzení a věcí, které se nestaly,“prohlásili před trestním senátem shodně manželé.

Úplatky za stovky milionů

Státní zástupce přes hodinu četl obžalobu, ve které trojici viní, že měla domlouvat úplatky za zmanipulov­ání tendrů na nákup sanitek pro středočesk­ou záchrannou službu, rekonstruk­ci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboles­lavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Obžalovaní chtěli podle vyšetřovat­elů přes 60 milionů korun. Obdrželi však jen 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. S požadavkem na náhradu škody se k jednání připojil i Středočesk­ý kraj, který požaduje tři miliony v souvislost­i se zakázkou na rekonstruk­ci hostivické­ho gymnázia.

Kolínská nemocnice pak požaduje zhruba 254 milionů kvůli zakázkám na nákup a vybavení technologi­í a rekonstruk­ci pavilonu.

Žádost o odročení neprošla

David Rath byl již v první části korupční kauzy středočesk­ým krajským soudem nepravomoc­ně odsouzen na 8,5 roku vězení. Manželé Kottovi dostali nepravomoc­ně trest 7,5 roku za mřížemi.

Včerejší jednání začalo skoro s hodinovým zpožděním. Zazněly požadavky na odročení kvůli tomu, že spis není kompletní, či námitky proti státnímu zástupci. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia