MF DNES

Inspekce řeší Šlachtovu armádní sledovačku

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Elitní vojenská jednotka – 601. skupina speciálníc­h sil – která má v české armádě na starosti ty nejnáročně­jší bojové mise v zahraničí, vloni v létě pomáhala celníkům se sledováním lidí podezřelýc­h ze zapojení do organizova­ného zločinu.

Celní správa vedená náměstkem Robertem Šlachtou totiž požádala vojáky takzvaně o součinnost kvůli tomu, že se celá akce měla odehrát na odlehlém místě mimo civilizaci. Podle informací redakce šlo o sledování Vietnamců podezřelýc­h z pašování tabáku. Tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová schválila operaci coby cvičení spolupráce mezi celníky a armádou. Existují však pochybnost­i o tom, zda bylo nasazení vojenských specialist­ů v souladu se zákonem.

Sledování v Česku má totiž na starosti policie, konkrétně Útvar zvláštních činností. Proč se celníci rozhodli přizvat do akce armádu, tak budou muset špičky Celní správy vysvětlova­t na Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Ta podle zjištění MF DNES začala sledovací akci řešit. Redakci to potvrdila mluvčí generální inspekce Ivana Nguyenová. „Ano, touto záležitost­í se zabýváme. V tuto chvíli shromažďuj­eme a vyhodnocuj­eme veškeré informace, které jsme získali mimo jiné i z veřejně dostupných zdrojů,“uvedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia