MF DNES

Soud osvobodil policistu, který zastavil unikajícíh­o

-

Při policejní honičce s motorkářem, který se předloni v létě proháněl centrem Prahy až 145kilomet­rovou rychlostí, navíc s alkoholem v krvi, nakonec policista vjel se služebním vozem do protisměru, a tím kolmo zatarasil cestu ujíždějící­mu motorkáři. Ten do policejní oktávky v Těšnovském tunelu narazil ve 130kilomet­rové rychlosti a těžce se zranil. Policistov­i Šimonu Vaicovi, který manévr provedl, za to hrozily až dva roky vězení. Soud ho včera osvobodil.

Před soudem policista skončil na základě šetření Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, podle které nepostupov­al v souladu se zákonem a měl použít místo zahrazení cesty vozidlem jiné prostředky. Podle mluvčího Městského státního zastupitel­ství v Praze Aleše Cimbaly vozem cestu zatarasil i přesto, že nemohl odhadnout rychlost motocyklu.

Soudce odvolacího soudu Luboš Vlasák včera označil postup inspekce za alibistick­ý. „Pan Vaic slyšel situaci, že se po Praze pohybuje šílenou rychlostí motorkář, a rozhodl se zatarasit mu cestu. To není žádné nedbalostn­í jednání. Pokud pan Vaic přehradil jízdní pruh autem, tak musel být srozuměn s tím, že motorkář do auta narazí,“uvedl soudce.

Vaice včera znovu přišli k soudu podpořit kolegové policisté. Svou podporu mu již dříve vyjádřilo vedení policie i současný ministr vnitra Jan Hamáček. „Má podpora stále trvá. Jsem přesvědčen­ý, že postupoval správně,“uvedl před líčením ministr. Motorkář vyvázl z celého incidentu s pokutou ve výši 30 tisíc korun. Obžalován je z maření úředního rozhodnutí. Podle soudce Vlasáka by bylo odpovídají­cí muže obžalovat z obecného ohrožení. (lre)

 ?? Foto: Policie, Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Policie, Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia