MF DNES

Případ Jana Zajíce byl nejtragičt­ější, říká historik

-

Historik Petr Blažek se Palachem a případy sebeupálen­í ve východním bloku zabývá 15 let. Letos mu o „živých pochodních“vyjde další kniha.

Nacházejí se v archivech ještě nějaké neznámé případy sebeupálen­í?

Myslím, že už ne. Číslo třicet uvádí psychiatr Milan Černý, který měl k dispozici i materiály SNB. Podle něj ale jen tři měly nějakou altruistic­kou motivaci. Já odhaduju, že jich bylo víc.

Které měly politickou motivaci?

Jan Palach, Maďar Šándor Bauer, hraničním případem je Plzeňák Josef Hlavatý, další hraniční je učeň Jan Bereš z Chebu, který přežil. Často bývá uváděn Miroslav Malinka z Brna, ten se zapálil přímo na tryzně za Palacha. Také přežil. Byl ale několikrát trestaný a nebyl to jeho jediný pokus o sebevraždu. Pak Evžen Plocek. Ale i to je zvláštní případ, byl to komunista, kterému se odchodem Alexandra Dubčeka zhroutil svět, tak se rozhodl demonstrat­ivně odejít ze světa. Jen velmi málo informací je známo o sebeupálen­í Slováka Michala Lefčíka. V dubnu se v lotyšské Rize pokusil o sebeupálen­í dvacetilet­ý student Elijahu Rips. Další byli na Ukrajině, tam se zapálilo dokonce pět lidí.

Patří mezi ně Jan Zajíc?

Ten se označil za živou pochodeň č. 2. Byl jediný, kdo se po vzoru Palacha pokusil vytvořit skupinu, převzít tu ideu. Pochodeň č. 3 měla být Eva Vavrečková, jeho kamarádka. Domluvil se s ní, že se upálí 8. března 1969. Nachystal pro ni dokonce kufřík v úschovně na hlavním nádraží, „s nářadíčkem“, jak říkal. Zajícův případ byl nejtragičt­ější. Spolu s Palachem byl nejčistší, nejnaivněj­ší.

Lze říci, kdo byl poslední?

28. října 1969 se ve Vsetíně upálil Bohumil Peroutka. I to je ale hraniční. Podobně jako Plocek – neburcuje, jen odchází ze světa. O řadě případů se ale nedochoval­o takřka nic, minimum informací.

Kolik sebeupálen­í bylo ve světě?

Od roku 1963 do současnost­i mezi třemi až čtyřmi tisíci. V roce 2002 to počítal britský sociolog Michael Biggs z archivů velkých světových novin, odhadl to na 800 až 2 000. Od té doby ale přibyla řada dalších případů v Tibetu nebo během arabského jara. Hodně se objevuje v chudých zemích, příkladem je Indie, kde je nejvíce případů, teprve pak následuje Vietnam nebo Čína. (row)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Historik Odborník na soudobé dějiny Petr Blažek.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Historik Odborník na soudobé dějiny Petr Blažek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia