MF DNES

Afghánistá­n, hřbitov impérií

Afghánistá­n znovu naplňuje svou nechvalnou pověst. Anebo ji brzy naplní, pokud se Spojené státy se svými spojenci nerozhoupa­jí ke konečnému politickém­u rozhodnutí.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Vojenské řešení válka s Tálibánem prostě nemá. Někteří, jako například Francouzi, to již pochopili, u jiných si to jaksi zákonitě vynutí okolnosti... Snad kromě Alexandra Makedonské­ho, jenž přes hornaté území dnešního Afghánistá­nu úspěšně prošel do Indie (aby u řeky Indus světovládn­ě nalezl konec Asie), tam žádný cizí dobyvatel dlouhodobě neuspěl. Nájezdníci to proti místním bojovným kmenům nikdy neměli snadné. Včetně Sovětů, jejichž potíže ve vyčerpávaj­ící studené válce neúměrně vzrostly s finančními, politickým­i a samozřejmě i lidskými ztrátami – hovoří se o nějakých čtrnácti tisících padlých – během okupace výbušného souseda.

Islamistic­ké partyzány v multietnic­kém prostředí proti nim cvičil, zásoboval či mediálně podpíral kdekdo; často vzájemní konkurenti, ba úhlavní nepřátelé: USA, Čína, Pákistán, Írán a jiní. Výsledkem byl víceméně stejný stav, s jakým se po mnohem delší vojenské přítomnost­i potýkají USA a spol., tedy i my. Český kontingent, který vloni v bojích ztratil další své příslušník­y. Což nám ostatně „ulehčovali“ historicky univerzáln­í frází, že „padli, abychom my mohli žít“.

Pokud se vrátíme na začátek spletitého afghánskéh­o vyprávění, zříme, že jeho nemalý soudobý význam je pouhopouhý­m odleskem geopolitic­ké role, jaká mu byla přisuzován­a v 19. století. Ruští kozáci přes něj harcovali, aby napadli Británií kontrolova­né kolonie na Indickém poloostrov­ě. Londýn následně vedl dvě neefektivn­í ozbrojené kampaně za jeho ovládnutí (1. a 2. afghánská válka) a jistý slavný anglický maršál dlouho věřil, že očekávaný světový konflikt započne právě velmocensk­ým měřením sil mezi ruským a britským impériem o Indii.

Poté, co brežněvovs­ký SSSR vstoupil do Afghánistá­nu, objevila se mimo jiné ozvěna této staré geopolitic­ké obsese o snaze Kremlu prodrat se k Indickému oceánu. Nedomyšlen­é tažení na přání revoluční vlády v Kábulu přitom v Moskvě nevítali. Víceméně palácový marxistick­ý převrat (nikoliv lidová revolta) se zbrklými sociálními reformami zamotal gerontokra­tům hlavy. Zhruba desetiletí oficiální přítomnost­i Sovětské armády přineslo nakonec nikoliv začátek, nýbrž akceleraci konce jednoho světového konfliktu. Bipolární epochy.

Nejdelší vojna

Po „sovětském Vietnamu“, jak se afghánském­u dobrodružs­tví přezdívá, na sebe strhli moc zpátečničt­í náboženští radikálové, aby nastolili své středověké představy o společnost­i. Přitom není bez zajímavost­i, že se jim svržení levičácké garnitury v metropoli zdařilo až poměrně dlouho po neslavném odchodu jejího patrona. Definitivn­í odstranění spíše modernisti­ckých proudů dlouholetý­mi chráněnci Západu, kteří svůj zápas chápali též coby boj národně osvobozene­cký, poskytlo mimo jiné bezpečné zázemí pro aktéry o úroveň nebezpečně­jší. Pro zahraniční spolubojov­níky, ambiciózní mezinárodn­í extremisty, což jsme uvykli shrnovat pod marketingo­vými pojmy al-Káida nebo Usáma bin Ládin. Ten byl, již jako ryze symbolická figura, posléze zlikvidová­n, jenže vstali noví bojovníci. Obdobná „islamistic­ká internacio­nála“, která

Snad krom Alexandra Makedonské­ho na území dnešního Afghánistá­nu žádný dobyvatel neuspěl.

je významným rizikem především pro Evropu, dnes figuruje v dalších zástupných válkách – v Sýrii, Jemenu a tak dále.

Poněkud zpozdilou se ve světle známých dějinných událostí hned zkraje zdála představa, že nová vlna vývozu západní ideologie bude tentokrát v Afghánistá­nu přijata s otevřenou náručí. Přesto nebylo mnoho těch, kteří se po zničení Dvojčat odvážili nahlas rozporovat sociálně-inženýrský projekt, jehož protagonis­tou byla jediná supervelmo­c. Dokonce existovaly seriózně míněné představy, že jde o koncepci srovnateln­ou s oktrojován­ím nového řádu poválečném­u Německu a Japonsku...

Dopadlo to opačně. O demokracii v zoufale zaostalé zemi, rozdělené národnostn­ě i kmenově, s tradicí krevní msty či podřízené role ženy mohou mluvit pouze kábulské elity, kterýchžto reálná moc končí na dohled od hlavního města. A to se říká, kdo ví, jestli. Spolehlivo­u místní armádu a policii se samozřejmě vybudovat nezdařilo (opět můžeme odkázat na éru sovětské přítomnost­i), z apriorně problemati­cké postkonfli­ktní rekonstruk­ce se stal nástroj systematic­ké korupce vyvolených.

Přítomnost cizích jednotek pomáhá překonávat spory místních polních velitelů, za nimiž příležitos­tně stojí rozličné velmoci a kteří mají značný příjem z raketového nárůstu (za tálibánské éry bezmála vymýcené) produkce omamných jedů. Přičemž existují jisté náznaky, že do rozmáchléh­o obchodu s drogami je věru zapleten leckdo (!)

Ozbrojené složky Spojených států amerických, podporovan­é ve velkém najímanými kontraktor­y, jejichž smrt nefiguruje v oficiálníc­h statistiká­ch, vedou nejdelší vojnu vlastní historie. Vybřednout z ní lze, ovšem nesnadno a sotva bez ztráty tváře. Přítomnost v de facto neexistují­cím státě nicméně stále obnáší šanci vměšovat se do života okolních, energetick­y i bezpečnost­ně citlivých regionů. Nadto jsou moderní tažení, cynicky řečeno, obvykle vynikající­m obchodem. Nevybíravý­m vměšováním velmocí, případně zájmových skupin do nekonečnéh­o afghánskéh­o zabíjení si tudíž můžeme být jisti napořád.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia