MF DNES

Škola hrou. Ne však špionskou

- Zdeněk Koudelka právník

Bezpečnost­ní informační služba chce v roce 30. výročí pádu totalitníh­o režimu změnit výuku na školách, především dějepisu a češtiny. Napsala si to ve své zprávě. Ministerst­vo školství o tom jednalo s ředitelem BIS s tím, že by změnilo rámcové vzdělávací programy. Zde už věc dostává orwellovsk­ý rozměr. Ani v ideologick­ém režimu před rokem 1989 není známo, že by náčelník Státní bezpečnost­i jednal s ministerst­vem školství kvůli výuce.

Rozhodujíc­í pro formování dětí je rodina. Jako se před rokem 1989 nevěřilo tomu, co se oficiálně hlásalo ve škole, tak bude neúspěšná infiltrace tajných služeb do školství dnes. Naši špioni nejsou schopni dát dětem lepší informace, aby lépe rozpoznaly, co je správné a co ne, než rodina. Nevím, co by BIS mohla naučit například více o dějinách Moravy mne nebo mé děti. Proto, aby rodiče měli informace o špionské výuce, mělo by ministerst­vo školství uvést, jaké změny budou učiněny ve výuce na základě požadavků tajných služeb.

Věc má i jiný rozměr. Ministerst­va a jiné orgány vydávají všelijaké zprávy tvářící se jako odborné. Většinou je tvoří úředníci bez zkušeností z praxe i teoretické­ho působení v akademické sféře. Tyto zprávy mohou být využity v politickém či konkurenčn­ím hospodářsk­ém boji. I když zprávy nestanoví povinnosti, mohou mít vážné dopady. Protože jsou tvořeny při činnosti státních orgánů, odpovídá stát za škodu, pokud ji způsobí jejich obsah. Stát má špatné zkušenosti s odpovědnos­tí za investici CME do televize Nova, kde musel roku 2003 platit škodu 10,5 miliardy korun, nebo se sporem s firmou Diag Human o dopis ministra zdravotnic­tví Martina Bojara z roku 1992.

Chce-li stát něco regulovat, má to činit formou právního předpisu, který je přijímán v řádném normotvorn­ém procesu. Ne psát úřednické zprávy. Tyto zprávy neprocháze­jí odborným připomínko­vým řízením, a jsou tak nedůvěryho­dné. Navíc mohou vést k odpovědnos­ti státu. Škodu by stát, pokud ji bude muset uhradit, měl vymáhat po konkrétníc­h úřednících, aby si uvědomili, že s mocí je spojena i odpovědnos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia