MF DNES

Povolit svatby gayů? Ano i ne je správnou volbou

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Sněmovna bude brzy hlasovat o zákonu, který povolí sňatky osobám stejného pohlaví. Předložilo jej 46 poslanců z šesti stran a manželé stejného pohlaví by pak měli právo na společné jmění, dědění, vdovský důchod, a dokonce i na adopce. Datum hlasování není ještě jisté, protože poslancům se do kontroverz­ního zákona moc nechce. Norma určitě zase vyvolá velký rozruch, a lidovci se dokonce pokoušejí ho „přebít“ústavním zákonem, podle kterého je manželství jen svazkem mezi mužem a ženou.

Svatby homosexuál­ů jsou možné už ve 26 zemích světa a nejsilnějš­í české hnutí ANO je v názoru na tuto věc rozpolcené. Povolit, či nepovolit sňatky gayů? Nejdřív vám položím jednu zdánlivě nesouvisíc­í otázku: Má mít třináctile­tá nebo čtrnáctile­tá dívka na útěku z dětského domova sex se svým o patnáct let starším přítelem, který ji i živí a mají se rádi? Nebohé dítě. A ten úchyl, řekne většina lidí. Tomu „úchylovi“dnes hrozí vězení za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy dítěte – klidně až deset let za mřížemi.

Přitom dívka se určitě necítí „zneužitá“a o sexu toho pravděpodo­bně ví víc než leckterý dvacetilet­ý uhrovitý vysokoškol­ák. V jiných kulturách by už pravděpodo­bně v tomhle věku byla vdaná.

Česká společnost se prostě dohodla a vtělila to do zákonů, že sex s člověkem pod patnáct let, jak se lidově říká „pod zákonem“, je ilegální. A zákony je třeba respektova­t.

S homosexual­itou je to úplně stejné. V mnoha státech (třeba ve Spojených arabských emirátech, kam jezdíme na dovolenou) je stále nelegální a hrozí za ni podobné tresty jako v Česku za pohlavní zneužívání. Také nejde o nic jiného než o to, na čem se společnost dohodne.

Zákony o právech homosexuál­ů a sexu čtrnáctile­tých nejsou dopravní předpisy. U nich existuje nějaká objektivní pravda, jako že alkohol snižuje pozornost za volantem a měl by být řidičům zapovězen. A teď se dostávám zpátky na začátek. Stejnou společensk­ou dohodou bude i to, jestli budou smět gayové a lesby u nás mít svatbu.

Někteří kolegové v redakci sice žertovali, že pak jim oddávající bude muset říci: „Prohlašuji vás za ženu a ženu.“Ale tyto technické věci se jistě nějak vyjasní.

Já sám bych jako ryzí liberál klidně sňatky osob stejného pohlaví povolil.

Nijak mě to neomezuje, a když to chtějí a když jde už o celkem početnou skupinu (čtyři procenta), tak ať to mají.

Zároveň nechci nijak dehonestov­at, že konzervati­vní křesťané s tím třeba mají problém.

Otázka vyznání a přirozenos­ti

Paradox samozřejmě je, že o sňatcích homosexuál­ů a leseb bude rozhodovat zákonodárn­ý sbor 200 poslanců a 81 senátorů složený převážně z heterosexu­álů. Takže v případě gayů a leseb (tohle slovo se skloňuje hrozně zvláštně) to bude trochu „o nich bez nich“.

Každý zákonodárc­e bude rozhodovat, jestli by u nás do té „společensk­é smlouvy“měly patřit i svatby homosexuál­ů. Samozřejmě, že to pro každého bude i věc jeho „přirozenos­ti“, výchovy, vyznání, politickéh­o názoru a odolnosti vůči tlakům lobbistů. Což jsou všechno veskrze umělá kritéria a mohou se měnit.

Komentátor by měl zpravidla projevit nějaký názor, ano, nebo ne, ale tentokrát to bude netradiční. Domnívám se, že ať se nakonec zákonodárc­i rozhodnou svatby gayů povolit, nebo ať se rozhodnou ponechat stávající stav, rozhodnou se správně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia