MF DNES

Sedm klíčových bodů „rozvodové“dohody

-

Celkem 585 stran textu „rozvodové smlouvy“Británie a EU s několika protokoly a přílohami řeší konkrétní otázky, které mají umožnit co nejhladší rozvázání vztahů po 45 letech britské integrace v Unii:

Dohoda řeší podmínky britského odchodu z EU k 29. březnu 2019 a zajišťuje, že se tak stane spořádaným způsobem. Dává tedy právní jistotu firmám i občanům na obou stranách kanálu La Manche. Kromě jiného také řeší přechodné období po brexitu do roku 2020. Přechodné období je možné po souhlasu obou stran o rok či dva prodloužit.

Klíčovým bodem (také pro řadu českých občanů v Británii) je závazek ochrany stávající podoby práv více než tří milionů lidí z jiných zemí Unie na ostrovech a asi milionu Britů, kteří se rozhodli žít jinde v Unii. Stejná pravidla mají platit také pro ty, kdo se přes La Manche přestěhují v době trvání přechodnéh­o období.

3 Dohoda rovněž chrání práva rodinných příslušník­ů a dětí. Zajišťovat má to, že do Spojeného království bude možné přicestova­t, žít tam, pracovat či studovat za stejných podmínek jako před brexitem a že v Británii bude možné žádat o trvalé bydliště podle stávajícíc­h pravidel. Analogicky mají dál pro tyto lidi platit pravidla ohledně zaměstnává­ní; ti, kterých se dohoda týká – tedy už v Británii žijí či se do ní přesunou v přechodném období – budou mít právo na zdravotní péči, penzi a další sociální příspěvky za stejných podmínek jako nyní.

Vyjednavač­i také vyřešili problém vyrovnání britských finančních závazků vůči EU. Británie zaplatí všechno, co má zaplatit ve stávajícím finančním rámci do konce roku 2020, pro žádnou z ostatních 27 zemí EU tak brexit samotný nebude znamenat ztrátu.

5 Dohoda řeší praktické otázky souvisící s koncem Británie v EU, například zajišťuje pokračován­í hladkého převozu zboží ve chvíli, kdy země z Unie odejde. Neměly by být narušeny dodavatels­ké vazby.

6 Britská strana se zavázala svými zákony uznat a chránit více než 3 000 evropských tzv. „geografick­ých chráněných označení“, tedy konkrétníc­h kvalitních potravinář­ských výrobků z určitých míst. V Česku se to týká například karlovarsk­ých oplatek, valašských frgálů, olomouckýc­h tvarůžků nebo piva. Klíčovou otázkou bylo nalezení způsobu, jak zajistit praktickou neexistenc­i standardní vnější hranice EU mezi Irskem a britským Severním Irskem. Hladký pohyb přes hranici má význam pro tamní mírový proces. Věc nakonec řeší speciální protokol, který popisuje právně závaznou „pojistku“. Ta by měla po konci přechodnéh­o období začít platit, „pokud a když“se do té doby nepodaří oběma stranám v rámci diskusí o budoucí podobě vzájemných vztahů dojednat jiné řešení problému. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia