MF DNES

Turci očesali Kurdům olivy, olej jde na export

- — Jiří Sládek

ANKARA Panenský olivový olej z Turecka, který přistane na stole v některé z evropských domácností, může pocházet z hodně pochybných zdrojů.

Ze syrského Afrínu, města Kurdů, svažitých kopců a proslulých olivových hájů, který Turci loni vojensky obsadili, aby z oblasti vytlačili kurdské síly.

Kurdové následně město s okolím opustili, z původních 170 tisíc obyvatel jich zůstala v oblasti u tureckých hranic jen asi třetina.

Podle španělskéh­o listu Público tak Turkům spadla do klína tamní bohatá úroda. Z bohaté sklizně oliv, nějakých 210 tisíc tun, získají na evropských trzích nejméně 80 milionů eur.

Zisk hodlají Turci reinvestov­at do podpory povstalců, které označují jako „demokratic­kou opozici“, ale jejichž drtivou většinu představuj­í militantní džihádisté napojení na teroristic­kou al-Káidu.

„Jakmile opustili místní lidé Afrín s okolními vesnicemi, Turky podporovan­é síly začaly konfiskova­t celou úrodu oliv,“říká vysoký syrský úředník Saleh Ibo, který má v oblasti na starosti zemědělstv­í.

Sklizeň pašují do Turecka organizova­né gangy, zaštítěné tureckou armádou či protiasado­vskými povstalci, které Ankara podporuje.

Letošní rok byl pro sklizeň oliv obzvláště příhodný. Déšť přinesl vláhu a odhadovaný­ch 18 milionů olivovníků poskytlo kvalitní plody.

Ty nyní zamíří k evropským zákazníkům. Turecko se stalo vedle evropských středomořs­kých zemí, Maroka a Tuniska, významným exportérem oliv.

Turci přitom využívají několika zprostředk­ovatelskýc­h firem, aby původ exportovan­ých oliv zamaskoval­i. Syrské olivy se míchají s tureckými, takže pak není možné určit původ plodů. „Turecké síly ukradly sklizeň oliv z obsazeného Afrínu a olej nabízejí v Evropě,“prohlásil švýcarský konzervati­vní poslanec Bernhard Guhl, který žádal vládu, aby začala nekalé obchody vyšetřovat. „Není důležité, zda je cílovou zemí exportu Německo, či Španělsko,“říká poslanec Guhl.

Každá země podle něj musí důkladně vyšetřit, které firmy se na obchodu s ukradenými olivami podílejí,“dodal.

Ironií osudu zůstává, že vojenská agrese Turků v syrském Afrínu nesla název „Olivová ratolest“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia