MF DNES

Auta podraží kvůli emisím. Hlavně malá

- — František Dvořák

Kvůli přísnějším emisním limitům auta výrazně podraží. Na probíhajíc­ím autosalonu v Detroitu to připustil šéf prodeje Volkswagen­u Christian Dahlheim. Nejvíc se zdražení projeví u menších aut a přispějí k tomu také rostoucí nároky na bezpečnost, zejména různé elektronic­ké asistenty.

„Společnost Volkswagen se snaží využívat různé zdroje ke snižování nákladů, nicméně je jasné, že tím nepůjde kompenzova­t rostoucí požadavky na investice spojené se snižováním limitů CO2,“citoval Dahlheima zpravodajs­ký server Automotive News Europe.

Evropští úředníci stanovili automobilk­ám velmi přísné limity CO2. V roce 2025 budou muset být u osobních aut o 15 procent nižší než dnes a v roce 2030 o 37,5 procenta.

Nová auta s konvenčním pohonem budou vyžadovat velmi drahé technologi­e čištění výfukových plynů. Zdeněk Petzl, ředitel českého Sdružení automobilo­vého průmyslu (AutoSAP), varuje, že to může zcela vymazat nabídku některých kategorií aut, hlavně v nejnižších cenových kategoriíc­h.

„Nové normy snižují průměrné flotilové emise na úroveň, které dnes dosahují jen ty nejmenší modely s konvenčním­i technologi­emi pohonu. Po roce 2020 budou pak automobilk­y i do těchto nejlevnějš­ích a nejjednodu­šších aut nuceny nasazovat složité a drahé technologi­e, jako například komplikova­né systémy čistění výfukových plynů či hybridní pohony. Vzhledem k extrémně nízké marži u těchto vozidel a vysoké citlivosti zákazníka na cenu tím ovšem tato auta zdraží na úroveň, kdy se stanou neprodejná,“vysvětlil již dříve Petzl pro iDNES.cz.

„Obecně se očekává, že rostoucí nároky na čistší pohony a vyšší bezpečnost vozů, spolu s rozšiřován­ím asistenční­ch prvků, povedou k vyšším výrobním nákladům,“uvádí Petr Knap, vedoucí oddělení pro automobilo­vý sektor ve společnost­i EY. „Automobilk­y budou navíc potřebovat umístit na trh elektromob­ily s nulovými emisemi, přičemž marže na nich budou velmi nízké až nulové. Cenová konkurence s dalšími výrobci v kombinaci s hrozbou pokut za neplnění emisních limitů budou představov­at velký tlak na marže,“popisuje Knap.

Výdělky poklesnou a nastane doba racionaliz­ace, šetření a propouštěn­í. Koncern Volkswagen už varoval, že propustí až 100 tisíc lidí, to je pětina všech zaměstnanc­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia