MF DNES

Zastupitel­é Prahy 11 potřetí zasednou ve stavu bezvládí

-

JIŽNÍ MĚSTO Uskupení ANO, ODS a TOP 09 se STAN, která spolu po volbách uzavřela memorandum o společné spolupráci v Praze 11, odmítají požadavek Pirátů na rozložení sil v radě, jímž tato strana podmínila uzavření koalice.

Piráti požadují v radě čtyři křesla, další strany by si podle nich měly rozdělit zbývajícíc­h pět postů. Strany memoranda však chtějí, aby obsazení rady bylo vyrovnaněj­ší, jak uvedl lídr kandidátky TOP 09 a STAN Jakub Lepš (TOP 09).

Jižní Město je poslední městská část, která po říjnových volbách stále nemá nové vedení. Ve čtvrtek se uskuteční již třetí zasedání zastupitel­stva v novém období.

Volby v městské části vyhrálo HPP11 s 13 mandáty, na druhém místě skončili Piráti, kteří obsadili devět křesel. Sedm mandátů má ANO, šest mandátů koalice TOP 09 a STAN, pět křesel ODS, tři uskupení Jižní Město – náš domov a zbývající dva mandáty SPD. Strany navrhly, aby tři křesla v devítičlen­né radě obsadili Piráti, po dvou ANO, ODS a klub TOP 09 a STAN. „Co se týče požadavku Pirátů získat pozici starosty – o něm jsme připraveni jednat a akceptovat ho, avšak za podmínky, že celý devítičlen­ný pirátský zastupitel­ský klub nyní písemně vyjádří podporu výše popsanému personální­mu poměru v radě,“uvedl Lepš.

Piráti své podmínky seřadili podle priority, přičemž na prvním místě byla funkce starosty.

„Dospěli jsme k závěru, že po skoro čtyřech měsících jednání jsme ochotni i k takto pro nás zásadnímu ústupku. Cílem je dosáhnout pokroku ve vyjednáván­í koalice,“řekl zástupce ODS Pavel Dittrich. Starostou by v takovém případě podle něho měl být lídr Pirátů Jiří Dohnal. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia