MF DNES

Fond kultury má firmě zaplatit tři miliony

-

Státní fond kultury (SFK) má společnost­i WBC Capital v souvislost­i s rekonstruk­cí kubistické­ho Domu u Černé Matky Boží zaplatit více než tři miliony korun navýšené o úroky z prodlení. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 6. Rozsudek není pravomocný.

Dům byl stejně jako palác U Hybernů počátkem 90. let zastaven u banky kvůli půjčce na rozjezd tehdy zamýšlené loterie na podporu kultury. Kvůli ní vznikl v roce 1992 i fond. Loterie ale zkrachoval­a, a aby zastavené domy nepropadly bankám, dostal SFK ze státního rozpočtu na úhradu dluhů 280 milionů korun. Fond je měl splácet z pronájmu svých nemovitost­í – historický­ch budov v centru města. Ale nebyl toho schopen. Až v roce 2016 ministerst­vo financí fondu dluh odpustilo. Peníze z pronájmů tak může fond rozdělovat na kulturní účely, což je jeho smysl.

WBC Capital původně SFK žalovala celkem o 300 milionů korun. Spor se týkal rekonstruk­ce Domu U Černé Matky Boží z roku 1994. Rohový dům zrekonstru­ovala firma Konstrukti­va (později KO-Holding), která se dostala do konkurzu. WBC od ní pohledávku vůči Státnímu fondu kultury odkoupila v roce 2009 za 4,3 milionu korun.

„Částka, kterou musí SFK WBC Capital zaplatit, činí 3 540 353 korun s úrokem z prodlení ve výši čtyři procenta ročně od 10. srpna 2002,“uvedla v rozsudku soudkyně Petra Andršová. (ČTK)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? U Černé Matky Boží Kubistický dům byl postaven v letech 1911 až 1912 podle návrhu Josefa Gočára.
STARÉ MĚSTO
Foto: archiv MAFRA U Černé Matky Boží Kubistický dům byl postaven v letech 1911 až 1912 podle návrhu Josefa Gočára. STARÉ MĚSTO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia