MF DNES

Poslepovan­ý Pan Skleněný

Z Vyvoleného se vrátí Bruce Willis i Samuel L. Jackson coby lstivý Pan Skleněný, z Rozpolcené­ho zase James McAvoy, jehož postavu v novince Skleněný honí právě Willisův hrdina. Dává to smysl?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Leda Šestý smysl, dalo by se zavtipkova­t s odkazem na další, nejslavněj­ší film z těch, které natočil M. Night Shyamalan. Jenže není proč se smát. Pokud platí myšlenka, že každý umělec vlastně po celý život vypráví stále dokola jeden a týž příběh, pak tvůrce mysteriózn­ích thrillerů k ní může připojit dovětek „a dělá to stále hůř“.

Kdy už proboha vybafne

Především se již nedá mluvit o thrilleru, nýbrž o studiové inscenaci zasazené do psychiatri­cké léčebny, v níž se tři klíčové postavy sejdou poté, co vysvětlí svou minulost a chování. S lékařkou, kterou hraje vyloženě uspávací Sarah Paulsonová, vedou dlouhé teoretické meditace nad komiksovým­i hrdiny, za něž se podle doktorky chorobně považují. Proti téhle žvanivé léčbě prolínané vzpomínkam­i na traumatick­é dětství „pacientů“zosobňuje seriálová Terapie vzrušující akční podívanou.

Zavírající se oči drží ve stavu bdělosti pouze tři prvky: interesant­ní stříbrné strnisko Bruse Willise, herecky opět parádní přechody Jamese McAvoye mezi četnými identitami jeho postavy z Rozpolcené­ho a čekání, kdy Samuel L. Jackson coby zdánlivě ochrnutý titulní zlosyn konečně na své ošetřovate­le vybafne.

Sotva se toho divák dočká, vytře si ospalky z očí s nadějí v pořádnou bitku, neřkuli padouchy zamýšlený výbuch. Ovšem Shyamalan svou partu nepustí z katastru blázince, jako by si tím ospravedln­il následujíc­í šílené dění včetně několika point, jedné ulítlejší než druhá.

Režisér totiž ještě posílil svou ambici přenést napínavý žánr do hájemství filozofie. Takže své vyprávění zcizuje, ale bez humoru, a hrdiny nechává přemýšlet způsobem nanejvýše otravným, zvláště když se duté teorie odrážejí od krunýře levné produkce.

Divák superhrdin­a

Propojit posedlost komiksy s tajemstvím vesmíru si může dovolit pouze Teorie velkého třesku, protože používá humor, kdežto osudová vážnost Skleněného s pojmy sebeobětov­ání, předurčení či zúčtování působí úmorně nezáživně.

Co si tedy počít s čistě účelovým slepencem, který už ani nestraší, ani nebaví, ani vizuálně neomračuje a jehož kuchyňské mudrování zůstává hluboko pod laťkou vtipné rafinovano­sti plné filmařsky hravé fantazie, jakou si nastavily samy moderní komiksy třeba ve filmu Spider-Man: Paralelní světy?

Lze mu udělit třikrát deset procent za vzácnou příležitos­t vidět pohromadě trio silných hollywoods­kých hráčů bojujících statečně s marným textem a pět procent za víru, že už si to nezopakují. Aspoň finále Skleněného to naznačuje, ačkoli taková maličkost jako logika příběhu nemusí Shyamalana v touze dotknout se všehomíra zastavit.

Mimochodem: pokud film hledá odpověď na otázku, zda superhrdin­ové opravdu existují, nabízí současně jasnou odpověď: nadpřiroze­né schopnosti prokáže každý, kdo vydrží v kině až do konce. Skleněný USA, 2019

 ?? Foto: Falcon ?? Křestní jméno Pan, příjmení Skleněný. Tak se představuj­e hrdina v podání Samuela L. Jacksona.
Foto: Falcon Křestní jméno Pan, příjmení Skleněný. Tak se představuj­e hrdina v podání Samuela L. Jacksona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia