MF DNES

Hledá se brexitový plán B

Británie je poté, co poslanci odmítli odchodovou dohodu z EU, ve slepé uličce. Žádná z možností, kterou před sebou nyní má, není ideální.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Nová dohoda s Evropskou unií, odložení nebo zrušení brexitu, nové volby, druhé referendum, nebo opravdu tvrdý brexit? To všechno jsou teoretické možnosti, které mohou nastat. Která z nich to bude? Kdo ví.

Odchodová dohoda, kterou vyjednala britská premiérka Theresa Mayová se zástupci Evropské unie během posledního roku a půl, je podle premiérky nejlepší možné řešení, které usměrňuje proces vystoupení Británie z EU a minimalizu­je jeho možné dopady mimo jiné na ekonomiku. Představy mnoha poslanců však z různých důvodů přesto nesplňuje.

Předseda labouristů Jeremy Corbyn hned poté, co poslanecká sněmovna odchodovou dohodu odmítla, vyvolal hlasování o nedůvěře vládě. Na program připadlo hned den poté, tedy na včerejšek. Poslanci vládních konzervati­vců i koaliční Severoirsk­é unionistic­ké strany DUP nicméně už předem avizovali, že stávající vládu podrží. A to bez ohledu na to, že mnozí z nich se v úterý vyslovili proti dohodě.

Předčasné volby si z nich totiž nepřeje nikdo, tím méně vládu labouristů s jejich předsedou Jeremy Corbynem coby premiérem.

Británie je nyní pod tlakem zevnitř i zvenčí. Také Evropská unie nyní od Britů urychleně požaduje vysvětlení, co dalšího tedy mají v plánu.

Theresa Mayová má podle očekávání v pondělí předložit náhradní plán, jak po odmítnutí dohody postupovat dál. Na to, aby společně s vládou připravila takzvaný plán B, má ale jen několik dní. A vzhledem k tomu, že k datu 29. března (které je i součástí britského zákona) Británie vystoupí z EU, je čas další zásadní věcí, která Mayové chybí.

Možností je nyní několik. Co se tedy může v dalších dnech stát?

Odloží se odchod z EU

Mayová se podle neoficiáln­ích zpráv poslední týdny snaží s EU vyjednat odklad vystoupení z EU. Mluví se o posunutí data do července nebo ještě dál.

Nová dohoda s EU

Vytvoření té současné trvalo rok a půl, výsledkem je komplexní text o 585 stranách. Není pravděpodo­bné, že celou anabázi bude EU chtít podstupova­t znovu. Dohoda je podle ní ta nejlepší možná.

Druhé referendum

Vláda je oficiálně odmítá. Opoziční labouristé jsou mu nakloněni, ovšem s výjimkou svého předsedy Jeremyho Corbyna. Skotští nacionalis­té a liberální demokraté jsou spíše pro.

Unie se musí připravova­t na neřízený odchod Británie. Tajani, Antonio šéf EP

Na tahu je nyní Velká Británie, která sama musí vyjasnit svou pozici. Mark Rutte, nizozemský premiér

Zruší se čl. 50

Podle rozhodnutí Evropského soudního dvora může Británie do konce března svou žádost o vystoupení z EU jednostran­ně stáhnout.

Předčasné volby

Jedinými, kdo by na nich vydělal, jsou labouristé. Ovšem mít Corbyna s jeho minulostí radikálníh­o komunisty za premiéra, to je už na ostatní strany trochu moc.

Odložení brexitu je právně a technicky možné, když o to Britové požádají. Nathalie Loiseauová, francouzsk­á ministryně

Brexit bez dohody

Obávaný scénář, do kterého se reálně nikomu nechce.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Co bude dál? Premiérka Theresa Mayová v projevu k poslancům odmítla, že by její vláda zrušila brexit. Čeká se na její plán B.
Foto: ČTK Co bude dál? Premiérka Theresa Mayová v projevu k poslancům odmítla, že by její vláda zrušila brexit. Čeká se na její plán B.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia