MF DNES

JAK UŠETŘIT NA ELEKTŘINĚ

Návod: Jak si nastavit tarif co nejvýhodně­ji

- Připravila: Jolana Nováková

1 Nekývněte hned

Nabízejí slevu, která zní dobře? I tak si vezměte čas na rozmyšleno­u. Rozhodně nesouhlast­e se změnou hned po telefonu a určitě nevyslovuj­te slovo ano. Smlouvu totiž lze uzavřít i distančně. Vaše „ano“tak může znamenat, že jste právě „podepsali“smlouvu. Se všemi možnými následky – třeba s pokutou za předčasné ukončení smlouvy u dosavadníh­o dodavatele.

Pozor také na formulace. Volající třeba slibuje, že vám prodá tarif, který bude vždy o 20 procent levnější než tarif základní. 20 procent zní skvěle, ale jestliže jejich základní sazba bude nejdražší na trhu, moc na tom nevyděláte…

Žádejte, aby vám poslali podklady včetně obchodních podmínek předem e-mailem či poštou. Tak, abyste si mohli vše prostudova­t v klidu.

2

Počítejte na důvěryhodn­é kalkulačce

Nabídku porovnejte s jinými dodavateli. Jednoduše třeba na kalkulátor­u Energetick­ého regulačníh­o úřadu na stránkách www.eru.cz. Jiné kalkulačky (i když se tváří jako nezávislé) totiž obvykle ukazují poněkud pokřiveně – třeba jen ty, kdo jsou dražší než spřátelený dodavatel, který jim vyplácí provizi.

K výpočtu budete potřebovat fakturu za uplynulé období, abyste věděli, jaký máte sjednaný tarif a kolik energie jste spotřebova­li. Pokud se u vás změnily podmínky – třeba jste si po rekonstruk­ci místo karmy pořídili bojler, můžete uvažovat i o změně tarifu.

3

Vybírejte fixovanou cenu

Dodavatelé nabízejí ceny s takzvaným fixem. Zavážou se třeba, že vám nezdraží elektřinu tři roky. Dnes, když ekonomové předpovída­jí, že ceny energií budou stoupat dlouhodobě, se vyplatí takovou nabídku zvolit, i když fix nebude nižší než cena konkurence na daný rok. Další roky to však vynahradí, navíc když se zeptáte, jestli by nešlo jít s cenou o kousek níž, klidně se může stát, že vám ještě sleví, nebo prodlouží fixaci o další rok či dva.

4

Hlídejte si termín

Podívejte se na vyúčtování či na původně sjednanou smlouvu, abyste zjistili, do kdy jste u firmy vázáni. Tohle je údaj, který je nesmírně důležitý, protože předčasné ukončení smlouvy může znamenat pokutu v řádech stokorun, ale i tisíců. Když ho nenajdete na smlouvě ani v internetov­ém „elektrovni­ctví“, volejte infolinku. Počítejte však raději s tím, že datum nevysypou na první zavolání. Budete se muset prokázat různými čísly a kódy, které najdete na faktuře. Pokud se i tak bude dodavatel zdráhat říct datum do telefonu, trvejte na písemném zaslání údaje.

Máte–li sjednanou smlouvu na dobu neurčitou, je výpovědní lhůta tři měsíce. Nezačíná však běžet hned, ale až od prvního dne následujíc­ího měsíce. Takže může jít i o čtyři měsíce. Když podáte výpověď třeba 1. února, rozběhne se od 1. března a od 1. června budete volní.

5

Zařiďte si plnou moc

Jste-li nešťastní z jednání s pracovníky dosavadní společnost­i (už proto, že očekáváte nátlak, abyste zůstali), pověřte nového dodavatele, aby za vás přestup zařídil. Kromě čísla elektroměr­u a čísla přípojného místa (je uvedeno na faktuře) k tomu bude potřeba plná moc a na ní váš ověřený podpis. Znění plné moci vám pošle nový dodavatel, vy zajdete na poštu nebo lépe na úřad (kde to bývá rychlejší), abyste se zde oficiálně podepsali. Cena 30 korun za podpis. Plnou moc pak předáte novému dodavateli.

6

Převeďte včas inkasa

S novým dodavatele­m se domluvte na termínu, ke kterému máte změnit platby záloh. Právě proto, že převod trvá dlouhou dobu, na změnu se snadno zapomene. Nastavte si inkaso v internetov­ém bankovnict­ví, to zvládnete udělat třeba den před plánovanou platbou. Pokud platíte prostředni­ctvím SIPO, běžte k poštovní přepážce v předstihu – změny se projevují vždy od příštího měsíce.

Od starého dodavatele dostanete ukončovací fakturu – přijde však až po uplynutí výpovědní lhůty. Podle ní buď doplatíte, nebo budete čekat na přeplatek.

Ve chvíli, kdy ke změně dojde, ověřte si u nového dodavatele, že je vše v pořádku, ať nezačnete jako neplatiči.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia