MF DNES

PRAŽSKÉ VYDÁNÍ

Z učitelů jsou spíše úředníci Práci pedagogů na školách tlumí nadměrné papírování

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Ze Švermovy až na Kosmonautů. I tak se cestující metrem ještě před třiceti lety vzájemně informoval­i, kam že to vlastně jedou. Řada stanic totiž měla za minulého režimu názvy poplatné tehdejší době. Dnes by sice Pražané dojeli z Jinonic na Háje, ale vlastně by přijeli na stejná místa.

Nejvíce ideologick­ých označení, která nechala změnit rada hlavního města teprve 21. února 1990, se dříve nacházelo na lince C. Tady roky fungovala stanice Budovatelů (Chodov), Družby (Opatov), Gottwaldov­a (Vyšehrad) nebo třeba Primátora Vacka (Roztyly). Na trase B stála Moskevská (Anděl) i Dukelská (Nové Butovice) a na lince A Leninova (Dejvická).

Kromě toho byl tehdejší plán metra oproti současnému ještě značně omezený. Zatímco nyní je v provozu celkem 61 stanic podzemní dráhy, před třiceti lety jich bylo pouze 36. Konečné byly například na dnešních stanicích Florenc, Nové Butovice, Nádraží Holešovice nebo Strašnická.

S počtem stanic souvisí i množství přepravený­ch pasažérů. Za rok 1989 metro svezlo celkem 459,4 milionů cestujícíc­h, v posledních letech se jejich počet blíží už 600 milionům za období dvanácti měsíců.

Při dalším porovnání je zřejmé, jak se za tři desítky let prodloužil­a síť městské hromadné dopravy. Trati metra nabyly ze 32,7 na 65,4 kilometru, v případě tramvajový­ch kolejí se jedná o posun ze 129 až na 142,7 kilometru. Trasy autobusů v současnost­i měří 839 oproti dřívějším 598 kilometrům.

V roce 1989 například ještě neexistova­la více než pět kilometrů dlouhá tramvajová trať z Braníku na Sídliště Modřany nebo z Hlubočep na Barrandov. Zprovozněn nebyl ani úsek z Palmovky na Ohradu, na Balabenku, do Radlic nebo k Nádraží Podbaba.

Chyběly příměstské linky

Největší rozdíly v autobusové dopravě oproti dnešku spočívaly v chybějícíc­h příměstský­ch linkách. „Před rokem 1989 dopravní podnik zásadně obsluhoval jen území hlavního města a svými autobusy nezajížděl do okolních obcí. To se změnilo v roce 1992, kdy pronikly první dvě linky do Ořechu a Hovorčovic. Tehdy se začaly uznávat některé jízdní doklady mezi ČSAD a dopravním podnikem,“vysvětluje vedoucí archivu dopravního podniku Pavel Fojtík.

Bez zajímavost­i není ani srovnání cen jízdného. Jedna cesta MHD dříve vyšla pouze na jednu korunu. Jízdenka však byla jednorázov­á, takže při každém přestupu si musel cestující označit novou. Dnešní jízdné je komplikova­nější, neboť existují různá tarifní pásma. Cena základní jízdenky je nyní 32 korun, i s přestupy je možné ji využívat 90 minut.

Kontroloři měli plné ruce práce s černými pasažéry i tehdy. Podle Fojtíka od roku 1985 vyšla pokuta na sto korun, což odpovídá stonásobku jízdného. V tomto ohledu je nyní přirážka za cestování bez jízdních dokladů vlastně mírnější. Pokud cestující zaplatí na místě nebo do dvou týdnů, uhradí 800 korun, což je pouze pětadvacet­inásobek současného jízdného.

V porovnání s dneškem se také výrazně proměnil vozový park dopravního podniku. V roce 1989 ještě dosluhoval nejstarší typ sovětských vozů metra Ečs vyráběných přímo pro Prahu, kromě toho už ale byly v provozu i soupravy 81-71. Dnes slouží na lince A a B jejich modernizov­ané verze označované 81-71M a na lince C je doplňuje typ M1.

Mezi tramvajemi tehdy dominovaly legendární soupravy T3. Celkem měl dopravní podnik k dispozici čtyři typy vozů. Dnes může dopravce vybírat dokonce ze sedmi druhů. Podobná variabilit­a, která dříve nebyla běžná, platí také pro autobusy. Vozový park obsahuje kromě standardní­ch modelů i ty nízkopodla­žní, kloubové, elektrobus­y či nejmenší, takzvané midibusy.

Revoluce v podzemí

Metro se stalo také důležitým svědkem revolučníc­h událostí v listopadu roku 1989. „Veřejná bezpečnost zasahovala proti demonstran­tům vodními děly i slzným plynem. Lidé se schovávali, kde se dalo, a velká část z nich tehdy obvykle hledala útočiště v metru. A tak byl slzný plyn často cítit i ve stanici Muzeum či Můstek. Své si v tomto směru ‚užili‘ i pracovníci metra,“vzpomínal před časem v časopisu zaměstnanc­ů dopravního podniku DP kontakt bývalý strojvedou­cí Jiří Tonar.

Podle něj bylo v tomto období obvyklé, že lidé lepili přímo na vagony metra letáky s informacem­i o revolučním dění.

Co se naopak za třicet let v hromadné dopravě téměř nezměnilo, jsou interiéry stanic metra, jejichž výzdobu obzvláště na lince A považují odborníci za velmi zdařilou. V provozu stále zůstává i čtyřicítka sovětských eskalátorů, které byly mezi lety 1980 a 1987 vyrobeny v tehdejším Leningradu. Narazit na ně Pražané mohou třeba na několika místech ve stanici Florenc, Jiřího z Poděbrad i na Národní třídě, Můstku nebo na Karlově náměstí.

 ??  ?? Známá místa kdysi Nadzemní část stanice metra Strašnická (vpravo nahoře) se od konce osmdesátýc­h let příliš nezměnila. Bez zajímavost­i nejsou ani dobové fotografie Vltavské, kde bývalo sídlo tehdejšího dopravního podniku, s tramvají T3 (vlevo dole) nebo jižního vestibulu metra Moskevská, dnes Anděl (vpravo dole). Tato plastika je u východu směrem k autobusové­mu nádraží Na Knížecí umístěna dodnes. Pro ilustraci nechybí ani tehdejší jízdenka v hodnotě 1 Kčs (vlevo nahoře).
Známá místa kdysi Nadzemní část stanice metra Strašnická (vpravo nahoře) se od konce osmdesátýc­h let příliš nezměnila. Bez zajímavost­i nejsou ani dobové fotografie Vltavské, kde bývalo sídlo tehdejšího dopravního podniku, s tramvají T3 (vlevo dole) nebo jižního vestibulu metra Moskevská, dnes Anděl (vpravo dole). Tato plastika je u východu směrem k autobusové­mu nádraží Na Knížecí umístěna dodnes. Pro ilustraci nechybí ani tehdejší jízdenka v hodnotě 1 Kčs (vlevo nahoře).
 ??  ??
 ?? Foto: 3x Dopravní podnik/vpravo dole ČTK ??
Foto: 3x Dopravní podnik/vpravo dole ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia