MF DNES

Rathův exporadce zastavil byt

- — Karel Hrubeš

Necelý měsíc po zrušení zprošťujíc­ího rozsudku nad exporadcem Davida Ratha Filipem Bušinou, souzeným v kauze stamiliono­vých daňových podvodů, převedl Bušina svůj luxusní pražský byt v hodnotě přes šedesát milionů korun do zástavy. Přitom v případě, že by krajský soud, kam se případ vrátí k novému projednání, Bušinu odsoudil, mohl by po něm stát vymáhat škodu, kterou státní zástupce vyčíslil dohromady na 630 milionů. Na otázku, zda má zastavení bytu spojitost s listopadov­ým rozhodnutí­m soudu, však Bušina včera MF DNES neodpovědě­l.

Bušina byl spolu s dalšími třinácti lidmi obžalován v kauze fiktivních faktur za reklamní činnost. Osmi z nich vrchní soud loni v listopadu potvrdil osvobozují­cí verdikt, Bušinovi a dalším pěti jej zrušil. Krajský soud, ke kterému se případ vrací, bude moci nově použít odposlechy, které dříve odmítl kvůli údajně nedostateč­nému odůvodnění. Podle státní zástupkyně Soni Bělohlávko­vé může využití odposlechů celou kauzu zásadně ovlivnit.

„Odposlechy byly velmi výrazný důkaz, který jsme nabízeli soudu, takže důkazní situace se jistě změní,“uvedla po rozhodnutí vrchního soudu.

Nesplacený dluh

Už způsob, jakým se bývalý náměstek středočesk­ých nemocnic k luxusnímu bytu v rezidenci Švédská na podzim roku 2016 dostal, je pozoruhodn­ý.

Nemovitost původně koupila společnost Albeldor, se kterou Bušina neměl na první pohled žádnou spojitost. Z dokumentů v obchodním rejstříku však lze vyčíst, že Bušina této firmě půjčil přes čtyřicet milionů korun. Albeldor mu za ně ručil svým majetkem – tedy zmíněným penthousem. Peníze však společnost nevrátila, a tak se byt ocitl v Bušinově vlastnictv­í. To je alespoň verze, kterou lze vyčíst z oficiálníc­h listin.

Faktem však je, že bosenský podnikatel Renzo Lagumdžija, od něhož Bušina firmu i byt získal, například bydlel na stejné adrese jako Bušinova manželka Ajla, která je téhož původu.

A neobvyklé věci se kolem bytu dějí i v poslední době.

Tři dny před Štědrým dnem Bušinova společnost penthouse zastavila u dvojice firem: Prvního realitního otevřeného podílového fondu kvalifikov­aných investorů a QI investiční společnost­i.

Převod byl podle katastru nemovitost­í uzavřen včera, kdy uplynula nutná dvacetiden­ní lhůta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia