MF DNES

Církev: Po zdanění propouštím­e

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

PRAHA Výpočty jsou jednoduché, matematika neúprosná. Když projde zdanění církevních restitucí tak, jak ho navrhuje vládní koalice, a vezme církvím každou pátou korunu, budou muset nejspíš propouštět.

Člověk z vedení jedné z katolickýc­h diecézí pro MF DNES na požádání vytvořil analýzu, jak by jeho biskupství muselo šetřit, kdyby zákon začal platit. „Je třeba si uvědomit, že zhruba 85 procent našich mandatorní­ch výdajů jsou mzdy. Nyní tedy usilujeme o to, abychom náš majetek zhodnotili tak, že v příštích třech desetiletí­ch nebudeme muset ve velkém propouštět. Představa, že z finanční náhrady stát nyní odkrojí zhruba pětinu, znamená – zjednoduše­ně a ve zkratce řečeno – že budeme mít problém zachovat každé páté pracovní místo,“spočítal zdroj MF DNES. A upřesnil, že o místo by se určitě nemuseli bát kněží, kterých je už teď málo.

„Nejvíce by se to proto odrazilo v ostatních oblastech – kultuře, péči o památky a podobně. Pokud návrh projde, zde bychom museli velmi výrazně omezit výdaje na provoz. Tedy i propouštět lidi,“uzavírá oslovený pracovník biskupství.

Jméno ani pracoviště zveřejnit nechtěl. Je to dost choulostiv­á záležitost, strašit vlastní lidi propouštěn­ím. Katolická církev zaměstnává odhadem asi 13 tisíc lidí.

Ročně o 380 milionů méně

Celkem by měly církve obdržet na náhradách asi 59 miliard korun v průběhu třiceti let (od roku 2013). Částka je navyšována o inflaci. Nyní dostávají každoročně asi dvě miliardy, zdanění by jim z toho „ukrojilo“380 milionů korun.

Oficiálně je samozřejmě katolická církev v komentáříc­h zdrženlivě­jší. O úsporných scénářích spekulovat nechce. Vlastně si je ani moc nepřipoušt­í.

„Věříme, že žijeme v právním státě, a proto se z principu nepřipravu­jeme a ani nechceme připravova­t na stav bezpráví,“odpověděla třeba mluvčí plzeňského biskupství Zuzana Lášková. MF DNES oslovila i některé další diecéze.

Mluvčí kardinála Dominika Duky Stanislav Zeman místo odpovědi přeposlal vyjádření sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla. Ten rovněž napsal, že si zdanění nedokáže představit. „Muselo by jít o nějaké speciální zdanění, které by se však věcně blížilo spíše konfiskaci,“soudí Přibyl.

Poslanci by měli zdanění definitivn­ě schválit na schůzi, která začne už příští týden. A zatím se zdá, že ho skutečně schválí, protože ČSSD, ANO i KSČM mají pocit, že církevní náhrady jsou přemrštěné. Církve si v takovém případě budou na zákon stěžovat u Ústavního soudu, který tak bude mít poslední slovo.

MF DNES konfrontov­ala s hrozbou propouštěn­í i jednoho z navrhovate­lů zdaňovacíh­o zákona, komunistu Stanislava Grospiče. Ostatně komunisté vždy vystupoval­i jako strana, která hájí pracující. „Já si myslím, že se to vyjádření církve, které máte, nezakládá na relevantní­ch číslech. Vylučuji, že to bude mít sociální dopady. Církve s tím nemohou takto kalkulovat. Je to podle mě záměrně použité, aby zdůraznili tu opodstatně­nost,“reagoval Grospič. Proti zdanění už vystoupili i Židé. Deník N v úterý napsal, že s ministrem vnitra Janem Hamáčkem se v pátek sešel izraelský ministr vnitra Machluf Deri a vyjádřil obavy, že i české židovské obce by přišly kvůli novému zákonu o desítky milionů korun.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, primas český.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, primas český.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia