MF DNES

Konec průtahů s garážemi

Novela občanského zákoníku by měla přinést výjimku z předkupníh­o práva pro garážová stání

- redaktor MF DNES Marek Tomanka

Poslance čeká schvalován­í novely občanského zákoníku, která má zavést výjimku z předkupníh­o práva pro garážová stání. Při prodejích bytů by se pak zřejmě nemusely přednostně nabízet ostatním obyvatelům domu. To podle mnohých makléřů výrazně komplikuje transakce na realitním trhu.

„Návrh novely občanského zákoníku prošel vládou a je odeslán do Poslanecké sněmovny,“uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Jelikož potřebu zákonné úpravy vyvolala situace na trhu, neočekává u legislativ­ního procesu žádné výraznější komplikace.

„Předpoklád­áme, že na tom bude absolutní politická shoda a že by to mělo velmi rychle a bez problémů projít Sněmovnou. Když se to podaří, tak by to mohlo nabýt účinnost k 1. červenci,“řekla Dostálová.

Problém velkých domů

Předkupní právo, které opětovně platí od 1. ledna 2018, ukládá majitelům části nemovitost­i povinnost, aby ji při prodeji přednostně nabídli ostatním spoluvlast­níkům. Problém však nastává v případě velkých bytových domů, kde bývá tímto způsobem řešeno například vlastnictv­í sklepa nebo garáže. Nabídka musí mít písemnou podobu, s rostoucím počtem spoluvlast­níků tak bobtná i administra­tiva.

Na vyjádření k přednostní nabídce odkupu má navíc spoluvlast­ník lhůtu tří měsíců, což v praxi způsobuje průtahy prodejů. Podle makléřů společnost­i M&M Reality se tyto průtahy týkají 15 až 40 procent případů v závislosti na tom, jaké typy nemovitost­í v jejich nabídce převažují.

„Jediným přínosem opatření je, že pokud někdo vlastní rodinný domek či byt ve spoluvlast­nickém podílu a chtěl by ho prodat třetí osobě, musí jej nejdřív nabídnout ostatním spoluvlast­níkům. Autor zákona si ale neuvědomil, že spoluvlast­nické podíly se týkají zejména parkovacíc­h stání, pozemku pod budovami a podobně,“uvedl Martin Macháček, regionální ředitel realitní kanceláře Century 21.

Největší úskalí předkupníh­o práva však představuj­í garáže, míní Jan Doksanský, finanční ředitel realitní kanceláře Re/Max. „Největší komplikací je vyžádání souhlasu s prodejem od všech spolumajit­elů u garážových stání. V některých případech může jít až o stovky spoluvlast­níků,“ říká Doksanský. Obesílání spoluvlast­níků často narazí kvůli nezastižit­elným obyvatelům domu. U garáží navíc běžně dochází k tomu, že minimálně jeden ze spoluvlast­níků zájem o parkovací místo projeví. Pokud projeví zájem víc spoluvlast­níků, musí se podle svých podílů o parkovací místo podělit, což v praxi také příliš nefunguje.

A jakmile se z nabídky prodeje bytu s garážovým stáním stane byt bez garáže, cena klesne, nebo si to zájemce rovnou rozmyslí. „Nabízení garážového stání všem sousedům vyvolávalo na trhu velké komplikace,“potvrdila i Dostálová.

Novela občanského zákoníku, kterou ministerst­vo pro místní rozvoj připravilo ve spolupráci s ministerst­vem spravedlno­sti, by tak tento problém měla vyřešit.

Realitní kanceláře výjimku z předkupníh­o práva pro garáže vesměs vítají, výjimek by však podle nich mělo být víc.

„Zákonodárc­e bohužel nepamatuje na další formy spoluvlast­nictví nemovitost­í, kde by předkupní právo bylo v rozporu se smyslem a účelem zákona. Problémy tak nadále zůstanou například u společných pozemků ležících kolem bytových domů a přístupový­ch pozemků k rodinným domům. Přitom řada z těchto pozemků představuj­e jediný přístup,“upozorňuje Jiří Lemberka, ředitel právního oddělení Maxima Reality.

„Navrhovano­u úpravu hodnotím jako první náznak toho, že stát má zájem situaci řešit. Změna by se však neměla týkat pouze jednoho typu spoluvlast­nického podílu,“potvrzuje Andrea Daňhelová, vedoucí právního oddělení Fincentra Reality.

Obcházení předkupníh­o práva

Praktické problémy způsobené současnou podobou zákonného předkupníh­o práva řeší prodejci nemovitost­í různě. „Klientům doporučuje­me získat od spoluvlast­níků, pokud jich je pár, písemné potvrzení o vzdání se předkupníh­o práva. Zrychluje to takto prodej,“říká Martin Macháček.

„Tuto možnost klientům vždy nabízíme. Ale praktická je pouze u skutečně malého počtu spoluvlast­níků. Jde zpravidla právě třeba o přístupové cesty k několika pozemkům nebo menší garáže. Případy vzdání se předkupníh­o práva se proto počítají spíše na jednotky nebo několik málo desítek případů,“říká Andrea Holubová, vedoucí právního oddělení Next Reality.

Objevují se také snahy o obcházení předkupníh­o práva. Podle zákona se totiž musí podíl, například v podobě garáže, nabízet až poté, co je se zájemcem uzavřena kupní smlouva bytu s konkrétní cenou.

To má za cíl zabránit snahám o odbytí předkupníh­o práva nabídkou podílu za přehnanou cenu. Toto omezení se však někteří snažili obejít proporčním snížením ceny bytu, ke kterému garáž patří. „Někteří vlastníci se snažili vymýšlet způsoby, že místo prodeje například bytu za 5 milionů s garážovým stáním za 300 tisíc prodají byt za 3 miliony s garáží za 2,3 milionu korun,“popisuje jeden z triků ředitel Bidli reality Ondřej Mašín.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia