MF DNES

Evropský tisk: Dění kolem brexitu se vrátilo do bodu nula

-

Zpět na bod nula se podle švýcarskéh­o listu Neue Zürcher Zeitung i italských novin La Repubblica vrátilo dění kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Francouzsk­ý list Le Monde napsal, že výsledek úterního hlasování o brexitové dohodě, kterou Dolní sněmovna britského parlamentu odmítla, byl pro premiérku Theresu Mayovou větší porážkou, než čekali i ti největší pesimisté.

Britská politika je nyní beznadějně rozdělená, uvedl belgický De

Tijd. Jednotná je podle něj v jediném: nechce brexitovou dohodu premiérky Mayové. Co ale chce, jasné není. „Samozřejmě může britská vláda požádat o odklad a pokusit se fatální termín 29. března odložit,“myslí si komentátor De Tijdu. „To by ale musely souhlasit všechny evropské členské státy. Otázkou zůstává, proč by to měly dělat. Když nemá Spojené království tušení, kam se vlastně chce vydat, co může Evropa ještě dělat?“dodal.

Nizozemský list De Telegraaf napsal, že nikdo nevěří, že Britové mají připravený plán B. „Británii navíc už nezbývá moc času, aby zabránila hospodářsk­é katastrofě,“dodal list.

„Dříve šéfové vlád odstupoval­i, když prohráli důležité hlasování i při nedůležitý­ch porážkách. Mayová ale dobrovolně neodejde, a to ze dvou důvodů. Zaprvé by se krize sotva zmírnila, kdyby se musely v příštích týdnech konat předčasné volby. Zadruhé schválil parlament v roce 2011 novelu zákona, která počítá s pevným poslanecký­m funkčním obdobím pěti let. Demokratic­ká tradice je tak v rozporu s literou zákona. To by mohlo vést k ústavní krizi,“napsal v dnešním komentáři švýcarský tisk Neue Zürcher Zeitung.

„Theresa Mayová se v následujíc­ích dnech může pokusit o mnohé, ale co by to mohlo ještě přinést?“ptá se belgický De Standaard. „Evropská sedmadvací­tka dosud zůstávala na stejné linii: žádná práva bez povinností,“dodal.

„V západním světě asi neexistuje šéf vlády, který by byl tak ponížen a zrazen jako britská premiérka. A přesto se nevzdává,“napsal francouzsk­ý list Les Derniéres Nouvelles d'Alsace. „Stokrát byla sražena k zemi a stokrát zase vstala. A nikdo přitom neví, zda jde o odvahu, nebo o lehkovážno­st.“(ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia