MF DNES

Velká Albánie rozpíná křídla

Premiér Rama řekl, že konečným cílem musí být sjednocení Albánie s Kosovem. Evropským politikům rázem spadla brada.

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

TIRANA Kosovské městečko Vermica u albánských hranic s nějakými pěti stovkami obyvatel si už rýsuje světlou budoucnost.

Město na březích Bílého Drinu, kde dnes nezaměstna­né mladíky živí pašování padělaných dokumentů a zbraní, už možná brzy přestane být provinčním centrem na kraji Kosova, bývalé jugoslávsk­é provincie.

Stačí, když hranice zmizí, jak o tom teď mluví albánský premiér Edi Rama. Pokud se jeho sny o Velké Albánii zhmotní, z Vermici, ležící na hlavní spojnici metropolí obou zemí – Prištiny a Tirany, se rázem stane křižovatka v srdci hornaté země.

„Přejeme si konečnou dohodu mezi Srbskem a Kosovem, která vyústí v uznání Kosova, prohlásil premiér s tím, že tato dohoda umožní sjednotit Albánii s Kosovem.

„Takovou dohodu by měly uznat a garantovat Spojené státy i Evropská Podgorica Tirana Priština Skopje unie, vyslovil se tento týden Rama v pořadu prištinské televize Svobodná zóna.

Evropské politiky z toho polil studený pot.

S něčím takovým se před dvaceti lety, kdy skončily nálety NATO a Bělehrad ztratil nad Kosovem kontrolu, rozhodně nepočítalo.

Samostatné Kosovo i dnes stále odmítá uznat několik zemí Unie, třeba Slovensko či Španělsko

Naznačovan­é spojení Kosova a Albánie je něčím, co západní politici vždy vylučovali. Navíc panují obavy, že spojení by povzbudilo k odštěpenec­kým snahám i početnou albánskou menšinu v Makedonii, kde rovněž dřímá letitá národnostn­í nevraživos­t.

Jenže Albánci už si zvykli, že ve sporu se Srbskem mají sympatie Západu vždy na své straně. Tak proč toho znovu nevyužít.

Když kosovští Albánci vyhlásili před deseti lety jednostran­ně nezávislos­t, protestova­l víceméně jen Bělehrad podporovan­ý Ruskem. Albánci zřejmě počítají s tím, že to tak bude i nadále.

Jenže tyto západní sympatie se vytrácejí přímo úměrně tomu, jak kosovští politici rozdmycháv­ají spory se Srbskem. Západní diplomaté si ze všeho nejvíc přejí mít na Balkáně klid. A ten nepřichází.

Jednání mezi Bělehradem a Prištinou o normalizac­i vztahů se zadrhla. Ke zvýšení napětí přispělo rozhodnutí kosovských úřadů zavést stoprocent­ní clo na srbský dovoz. V prosinci pak schválil kosovský parlament přeměnu tamních bezpečnost­ních sil na pravidelno­u armádu. Ani s tím Západ ve svých plánech nepočítal.

Srbové tak mají obavy o osud svých krajanů, kteří žijí hlavně na severu Kosova. A kosovské kroky popudily i Brusel.

Šéfka unijní diplomacie Mogherinio­vá vyzvala kosovské lídry, aby

Naším konečným cílem je spojit Albánii s Kosovem. To je dohoda, kterou si přejeme.

,

Edi Rama

albánský premiér

vysoká cla neprodleně zrušili. Ti to ale odmítají.

„Celní tarify jsou jediným nástrojem, kterým může kosovská zahraniční politika vytvářet tlak na Srbsko,“uvedl kosovský vyjednavač Shpend Ahmeti. A kosovský premiér Ramush Haradinaj rovnou prohlásil, že cla budou trvat tak dlouho, dokud Bělehrad neuzná kosovskou nezávislos­t.

„Evropa si může říkat, co chce, my se cítíme být částí Albánie, říká Bezim Shanaj, osmnáctile­tý prodavač z Vermici.

 ??  ?? ČERNÁ HORA Kde všude žijí Albánci KOSOVO SRBSKO MAKEDONIE ŘECKO BULHARSKO
ČERNÁ HORA Kde všude žijí Albánci KOSOVO SRBSKO MAKEDONIE ŘECKO BULHARSKO
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia