MF DNES

Když vám žiletka řekne, že jste sexistické čuně

Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Představme si televizní reklamu na nějaké běžné spotřební zboží. Třeba na dámské vložky. Nebo nějakou kosmetiku.

Scéna – luxusní bar. Na židličce sedí blonďatá žena v kratičkých růžových šatičkách s hlubokým dekoltem. Nakrucuje se před cizím solidním pánem, který pije minerálku. Nechává mu nalít sklenici bourbonu. Střih.

Scéna – koupelna. Táž žena bere do ruky platíčko s antikoncep­čními pilulkami. Chce si jednu vzít. Pak si to rozmyslí. Se lstivým úšklebkem hází pilulky do záchodu. Střih.

Scéna – schody justičního paláce. Žena v přepychový­ch šatech a s diamantový­mi šperky v doprovodu dvou advokátů triumfálně kráčí ke svému bílému kabrioletu. Ten pán, který v první scéně v baru působil tak zámožně, nyní vypadá jako bezdomovec. Šourá se ve starých teniskách a rukavicích bez prstů ke svému nákupnímu vozíku, ve kterém má pár kartonů a deku. Když tu přichází jeden z právníků jeho exmanželky. A zabavuje mu i ten vozík.

Celé je to podkreslen­é charizmati­ckým altem, který říká: „Ženy, je čas na změnu. Přestaňte zneužívat svoje fyzické přednosti. Přestaňte se chovat jako vypočítavé mrchy a bezskrupul­ózní zlatokopky. Máte přece na víc.“Stmívačka, konec.

Co myslíte – mohla by se takto pojatá televizní reklama třeba někoho dotknout?

Jistě, že mohla! A právem. Byla by to nehorázně pitomá, zlá, hrubě urážlivá slátanina, která by vycházela z těch nejhloupěj­ších stereotypů. Natočit a vysílat by ji mohl snad jen někdo, kdo je svými nevydařený­mi vztahy se ženami hluboce frustrovan­ý, nenávistný a zahořklý. Ale i takoví lidé mívají jakousi morální záklopku, takže takováhle příšernost by nejspíše nikdy nespatřila světlo světa. Totiž – za normálních okolností. Problém je, že „normální okolnosti“v době radikálníh­o feminismu neplatí.

Reklamy stejného druhu, jako je ta fiktivní z úvodu tohoto „Výstřelu“, se totiž běžně točí. A vydávají je dokonce globální korporace. Od hypotetick­ého spotu s blondýnou se liší jen v jediném detailu. Nejsou o ženách.

Nejnověji se na terén genderovéh­o moralizová­ní vydala firma Gillette. Její reklama to říká natvrdo: muži jsou v ní zobrazeni v zásadě jako sexistická prasata a agresivní násilníci. Ženy přehlížejí, obtěžují nebo rovnou s úchylným výrazem pronásledu­jí po ulici. Mezi sebou se rvou, a to už od nejútlejší­ho věku. V závěru přichází katarze – muži pochopí, jak jsou zpozdilí, a začnou se chovat galantně k ženám a přátelsky k jiným mužům. A hlas v pozadí mluví o tom, že je potřeba skoncovat s „toxickou maskulinit­ou“.

Celé je to zrovna tak pitomé, jako kdyby někdo prohlašova­l ženy šmahem za vychytralé manipuláto­rky. Jenže v době vyhrocenéh­o feministic­kého aktivismu platí na muže zjevně jiná měřítka.

Což se však mnohým z nich nelíbí. Reklama Gillette vzbudila mohutný poprask mezi muži prostými i celebritam­i, jako je britský moderátor Piers Morgan. Ti nejnaštvan­ější prohlašují, že už se nebudou holit, a pokud ano, tak rozhodně ne holítky od Gillette. Ti vtipnější zase poukazují na zábavný rozměr celého příběhu – od svých žiletek prý očekávají něco jiného než kázání o morálce. A bojovné feministky se mezitím snaží každého, kdo se proti urážlivé reklamě ozve, ocejchovat coby „součást problému“a skrytého sexuálního predátora.

Problém frašky s žiletkami však spočívá v něčem jiném. Genderoví aktivisté a aktivistky tvrdí, že zlepšují společnost odbouráván­ím stereotypů. Omyl. Jsou to právě oni, kdo ty nejhloupěj­ší stereotypy šíří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia