MF DNES

TIPY JAK NA

ELEKTŘINĚ UŠETŘIT

-

Mnohé způsoby šetření vám jsou vlastní, jiné možná neznáte. Nebo znáte a nedbáte?

KUPUJTE ÁČKA Kupujete nový spotřebič? Vyberte ten nejúsporně­jší. Jedno A obvykle nestačí, čím víc áček, tím víc šetříte.

ZÁSOBTE SE LEDKAMI

Klasická žárovka za 15 Kč, ledka je dražší, ale její spotřeba je osmkrát nižší a životnost vyšší. Když chcete nahradit žárovku 60 W, hledejte ledku se světelným tokem 700 až 800 lumenů (lm), stovkovou žárovku nahradíte ledkou 1 300–1 500 lm.

ODMRAZUJTE Nemáte-li typ lednice, která se odmrazuje sama, nezanedbáv­ejte to. S každým milimetrem ledu na chladicích spirálách spotřeba stoupá. Prachovkou otřete i zadní část lednice.

STOP HORKÉMU Do ledničky ani do mrazáku nedávejte nic horkého.

A nezapomeňt­e na pokličky či víčka – z jídla bez obalu se odpařuje voda, zvětšuje se námraza...

PERTE A ŽEHLETE S MÍROU Prát v pračce jednu halenku je nehospodár­né. Ale narvat buben až k prasknutí také, prádlo vyndáte špatně vyprané a vymáchané. Když používáte sušičku nebo prádlo dobře pověsíte, žehlit netřeba. Jestli máte žehlení rádi, začněte nejvyšší teplotou a pak ubírejte.

FYZIKA V PRAXI Kupujete-li sporák, vsaďte na indukci. Výhodou je rychlost, se kterou začne hřát, ale hlavně rychlost, se kterou s tím přestane. Používejte pokličku, ideálně vařte v papiňáku.

POCHVALA ZA MYČKU

Myčka je varianta úspornější na čas, vodu, energii a nakonec i saponáty. Myčku zavírejte, na nádobí nebudou zasychat zbytky a budete moci použít úspornější program.

PRODLUŽKA S VYPÍNÁNÍM Sporák, televize, mikrovlnka, nabíječka, sluchátka, počítač… svítí na nich stand-by světélko. I to spotřebová­vá energii. Používejte prodlužku s vypínačem. Jedním přepnutím tak vyřadíte z provozu několik „světélek“najednou.

NETOPTE DO ZDI Nestavte topná tělesa za „ozdobné“zástěny, ale ani k nim nepřisunuj­te zadní část sedací soupravy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia