MF DNES

S věkem spíše přidáváme na tempu, tvrdí Gaia Mesiah

Energická kapela Gaia Mesiah v minulém desetiletí zdobila tuzemská pódia. Teď se vrací v původní sestavě s deskou Excellent Mistake.

- redaktor MF DNES Václav Hnátek

PRAHA Po dvou albech a odchodu zpěvačky Marky Rybin se kapela ze scény stáhla, ale dnes už víme, že ne natrvalo. „Návrat byl pozvolný, potkaly jsme se s děvčaty a zahrály si spolu už někdy v roce 2013. Pak to zase usnulo, nebyl čas ani nálada. Opět jsme se sešly v roce 2016,“líčí kytaristka Santa Morella.

Nyní je tu nová deska, 7. února v Kutné Hoře odstartuje regulérní turné, a to vše se děje v původní sestavě, tedy i s Markou, bubenicí Mishou a baskytaris­tou Joshem Stewartem.

Jak moc důležité je pro vás osobně i pro fanoušky, že se kapela vrací v kompletní původní sestavě?

Marka Rybin: Nejdůležit­ější je to určitě pro nás. To, jaká chemie funguje v téhle sestavě na pódiu, je úplně nejvíc.

Santa Morella: Já si hlavně cením toho, že z Austrálie přiletěl náš baskytaris­ta Josh, zakotvil tady a chce pro kapelu dělat maximum. Marka: A po těch letech jsme taky vyrostli v to, že všichni jdeme po tom samém. Stejný záměr, stejné nasazení, to dřív nebylo.

Vážně ne? Nebylo to znát…

Marka: Ne! Já jsem se jen tak vezla a moc mě to nezajímalo. Veřejně jsem kapele dělala reklamu, ale uvnitř jsem nefungoval­a. Zkouška? Ne, proč… Nebyla jsem moc zodpovědná. Teď ale máme tah na branku.

Deska Excellent Mistake je energická, ale vlastně ne tak tvrdá, jak bych čekal.

Marka: Naše druhá deska Alpha Female působila docela tvrdě, ale to byl rukopis producenta Jaze Colemana. Dlouhá sóla a pětiminuto­vé skladby. Jenže to bylo ve stavu, kdy my jsme ty písničky už nebyli schopní dotáhnout do konce. Takže novinka je asi nejblíž debutovému albu Ocean, a to je Gaia. Santa: A poprvé je to opravdová spolupráce nás všech čtyř.

Název aktuálního alba v sobě obsahuje slovo chyba. Jaké chyby jste jako kapela dělali?

Santa: Nejzásadně­jší chyba byla v komunikaci.

Marka: Takhle – dva drželi hubu, jedna chtěla něco a druhá něco jiného. Všichni se vezli a doufali, že se to nějak ustojí. Ale nikdo nic neřešil.

Nepřišla po delší pauze doba na turné změnit aranže u některých starších kousků?

Marka: Nejvíc se měnily písně z Alpha Female. Zkracovali a odbourával­i jsme tu Jazovu pompu, jako že skladba musí mít pět minut. Santa: A hrábli jsme taky do temp, jsme v nějakém životním nastavení a člověk vnímá tempo jinak, než když mu bylo dvacet.

Takže jste ubírali?

Santa: Spíš přidávali!

Deska, turné, kompletní návrat. Můžeme tedy očekávat další nahrávku a normální fungování?

Santa: Po turné máme volný duben, tak chceme začít dělat na nové desce. Uvidíme, co padne shůry.

 ?? Foto: Pavla Hartmanová ?? Tah na branku Kapela Gaia Mesiah je opět pohromadě. Koncem ledna vydá novou desku, a potom se chystá na turné.
Foto: Pavla Hartmanová Tah na branku Kapela Gaia Mesiah je opět pohromadě. Koncem ledna vydá novou desku, a potom se chystá na turné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia