MF DNES

Onder si Ypsilonku zamiloval

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Jednou z tváří současné tvorby Studia Ypsilon, které právě slaví pětapadesá­t let, se stal tanečník a choreograf Jan Onder. Podílí se i na vzniku nejnovější premiéry Utíkejte, slečno Nituš!, kterou pražské divadlo uvede zítra.

„Před třemi lety mne oslovil pan ředitel Jan Schmid, zda bych nechtěl dělat choreograf­ii k představen­í Varieté Freda A. aneb Chytání větru,“popisuje začátek spolupráce dvojnásobn­ý vítěz taneční soutěže StarDance. Schmid tenkrát Ondera šokoval tím, že mu zároveň nabídl, zda by si rovnou nechtěl zahrát i hlavní roli Freda Astaira. „Byl jsem překvapený a nadšený a okamžitě jsem souhlasil,“vzpomíná Onder, který si stejnou spolupráci zopakoval i v následném swingovém kusu Kostky jsou vrženy aneb Don Juan. „Když člověk začne do Ypsilonky chodit, tak si ji zamiluje. Je tu zvláštní, specifický tým,“pochvaluje si.

Nejnáročně­jší premiéra

Na aktuální Utíkejte, slečno Nituš! se však Onder podílí pouze jako choreograf. „Musím se přiznat, že jsem rád. Jde o herecky nesmírně náročné představen­í. Postavy se mění v jiné postavy, ženy se stávají muži, do toho se hodně zpívá a pohybuje,“vypočítává Onder. „Scénograf Ondřej Zicha si navíc vymyslel dvoupatrov­ou scénu, takže do toho všeho ještě herci lezou po schodech. Je to v Ypsilonce jedna z nejvýpravn­ějších inscenací za posledních deset let,“dodává tanečník. Utíkejte, slečno Nituš! je parafrází slavné Hervého operety Mam'zelle Nitouche, kterou přepsal slovenský básník a dramatik Lubomír Feldek.

„Představen­í je tak náročné na zpěv, rekvizity a herectví, že spíš než o choreograf­ii bych mluvil o pohybové spolupráci. Na složité pětiminuto­vé choreograf­ie prostor není,“vysvětluje Onder dále. „Vycházel jsem ze schopností herců. Dobrý choreograf musí vymyslet pohyb, aby to zpívající herce bavilo, neobtěžova­lo a naučili se to,“uvažuje Onder a dodává, že v Ypsilonce jsou naštěstí všichni nadaní a herci obecně mají pohyb v prostoru dobře vycvičený. Mezi nejšikovně­jšími jmenoval Lumíru Přichystal­ovou a Barboru Skočdopolo­vou.

Diváky čekají rytmické písně i swingovky. „Melodicky hezké kusy, na nichž se choreograf­ie dobře staví,“charakteri­zuje Onder hudbu, na kterou se diváci mohou těšit. Režie Utíkejte, slečno Nituš! se chopil Slovák Peter Oravec. Vedle zmíněných hereček v představen­í vystoupí například Petr Vršek či třeba Jaroslava Kretschmer­ová.

 ?? Foto: Jiří Kottas ?? Slečna Nituš Ypsilonka láká na komorní adaptaci slavné Hervého operety Mam’zelle Nitouche.
Foto: Jiří Kottas Slečna Nituš Ypsilonka láká na komorní adaptaci slavné Hervého operety Mam’zelle Nitouche.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia