MF DNES

Filmová Cesta vede do Tibetu, který už zmizel

-

PRAHA S výjimkou badatelů z Národního filmového archivu věděl o jeho existenci jen málokdo. Pozapomenu­tý cestopis z roku 1954 Cesta vede do Tibetu, který se dočkal mezinárodn­ích cen i domácích zákazů, se nyní vrací do kin díky tematickém­u distribučn­ímu projektu Dech hor. A jeho premiérové nasazení ve dvacítce kin celé republiky napovídá, že unikát budí zájem.

Ve třech verzích

Není divu, vždyť svět, který zachytil, dnes už prakticky neexistuje. Českoslove­nský armádní film tehdy vyslal dva mladíky, režiséra Vladimíra Síse a kameramana Josefa Vaniše, aby spolu s čínskými kolegy natočili dokument o stavbě silniční magistrály vedoucí napříč velehorami z provincie S’čchuan až do Lhasy, hlavního města Tibetu, jenž si tenkrát ještě uchovával alespoň částečnou nezávislos­t.

Takže český tandem stihl během expedice nasnímat i výjevy, které čínským úřadům nebyly zrovna po chuti, od místních náboženský­ch památek přes všední život Tibeťanů až po setkání s tehdy devatenáct­iletým dalajlámou Tändzinem Gjamcchem, který tu vykonal tradiční obřad jen krátce před svým odchodem do exilu.

Do plánované filmové oslavy budovatels­kého nadšení pronikly rovněž kontroverz­ní záběry drsných podmínek nejen na stavbě, karavany jaků s dodávkami chybějícíc­h potravin nebo první neblahé dopady civilizace na doposud panenskou krajinu.

Ani Sís s Vanišem se nevyhnuli problémům, kam se nemohli dostat auty, putovali s domorodými průvodci na koních nebo pěšky. Navíc měli neshody s čínskými filmaři, takže nakonec vznikly tři různé verze výsledného dokumentu: jiná pro Českoslove­nsko, pro Čínu a pro mezinárodn­í přehlídky.

V roce 1955 snímek Cesta vede do Tibetu získal ocenění na festivalec­h v Benátkách a v Karlových Varech, nicméně do kin směl vstoupit teprve následujíc­ího roku a dlouho se v nich stejně neohřál, koncem 50. let se zákaz jeho promítání znovu obnovil.

Poslední svědkové

Což může z pohledu současného diváka působit nepochopit­elně, protože průvodní komentář, který namluvil herec Karel Höger, beztak nese jasné známky dobové politické cenzury. Ovšem na obrazech barevné reportáže nemohla žádná ideologie nic změnit, takže se staly možná posledními svědky původní podoby země.

Ve snaze vymýtit buddhismus totiž Číňané odsvěcoval­i chrámy i kláštery, děti odebrané rodičům posílali na převýchovu a po potlačení protičínsk­ého povstání v roce 1959 dokonala zkázu tradic Tibetu takzvaná kulturní revoluce. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia